فاصله بین الکترودها (mm)
۰۲/۳۶
۸۲/۳۳
۵۲/۳۴
۴-۲-۱- تاثیر پارامترpH بر بازده فرایند
pH عاملی تاثیرگذار بر میزان زدایش فنل از پساب به روش اکسایش الکتروشیمیایی
میباشد. همانطور که در شکل (۴-۱) دیده می شود بیشترین نرخS/N در pH برابر با ۱۲ بدست آمده است. این مسئله نشان میدهد که تنظیم pH در محدوده بازی به افزایش بازدهی فرایند کمک می کند و بهتر است فرایند اکسایش الکترو شیمیایی فنل در این محدوده انجام گیرد. دلیل این امر را میتوان اینگونه بیان کرد که در محیط بازی فنل بیشتر جذب سطح
الکترود آند می شود و از آنجایی که اکسایش فنل روی سطح آند انجام میگیرد، این مسئله سبب
می شود که این فرایند سریعتر و با شدت بیشتری صورت گیرد و بدین ترتیب بازده فرایند اکسایش بالا میرود.
شکل (۴-۱) تاثیر pH بر روی زدایش فنل
۴-۲-۲- تاثیر غلظت الکترولیت پشتیبان
افزایش الکترولیت پشتیبان باعث افزایش رسانندگی محلول، شتابدهی به انتقال الکترون و کاهش مصرف انرژی می شود] ۲۲٫[ مطابق با شکل (۴-۲)، بیشترین نسبت S/Nدر سطح سوم پارامتر غلظت الکترولیت پشتیبان یعنی در M6/0 بدست آمده است.
شکل (۴-۲) تأثیر غلظت الکترولیت پشتیبان برروی زدایش فنل
۴-۲-۳- تاثیر دانسیته جریان
دانسیته جریان مهمترین پارامتر برای کنترل شدت واکنش در همه فرایندهای الکترولیز است .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مشخص شده است که با افزایش دانسیته جریان بازده فرایند اکسایش به طرز چشمگیری افزایش خواهد یافت. دلیل این امر به افزایش انتقال یونی که سرعت واکنش الکترولیز را جهت فرایند حذف و جداسازی افزایش میدهد نسبت داده می شود. مطابق با شکل (۴-۳) ، بیشترین نسبت S/N در دانسیته جریان برابر با A/cm2178/0بدست آمده است.
شکل (۴-۳) تأثیر جریان بر روی زدایش فنل
۴-۲-۴- تاثیر فاصله بین الکترودها
کاهش فاصله بین الکترودها منجر به کاهش افت اهمی داخل الکترولیت می شود و این امر کاهش ولتاژ سیستم و کاهش مصرف انرژی را در پی خواهد داشت. استنتاج می شود که فاصله نزدیکتر الکترودها عملکرد بهتری خواهد داشت. با این حال لازم است فاصله مناسب بین الکترودها حفظ شود تا از اتصال کوتاه بین آند و کاتد جلوگیری گردد]۲۲[. بیشترین مقدار S/Nدر فاصله mm 10 بدست آمده است (شکل(۴-۴)) . همانطور که در شکل مشاهده می شود به علت وجود خطای آزمایشی، روند کاهش نسبت S/N با افزایش فاصله بین الکترودها در سطح ۲۵ میلیمتر کمی دستخوش تغییر شده است.
شکل (۴-۴) تأثیر فاصله بین الکترودها برروی زدایش فنل
برای تعیین وجود تداخل میان پارامترها، لازم است تا نتایج را بطور صحیح تفسیر کنیم. اصطلاح تداخل برای توضیح حالتی است که در آن اثر یک فاکتور بر نتیجه، به شرایط سایر فاکتورها بستگی دارد. دو فاکتور A و B وقتی در تداخل با هم هستند که تغییرات در سطح A، اثر B را تغییر دهد و بالعکس.
به منظور بررسی تداخل میان پارامترها، نمودارهای تغییرات میزان درصد زدایش فنل بر حسب پارامترهای مختلف به صورت دو به دو ترسیم گردید. در هر نمودار موازی بودن منحنیهای رسم شده، نشاندهنده نبود تداخل میان آن دو پارامتر مورد نظر است. مطابق با شکلهای (۴-۵)، (۴-۶)، (۴-۷)، (۴-۸)، (۴-۹)، (۴-۱۰) که نتایج مدلسازی آماری تاگوچی را نشان
می دهند، مشاهده می شود که همه منحنیها با یکدیگر موازی هستند و پارامترهای مورد بررسی تداخلی با یکدیگر ندارند.
شکل (۴-۵) درصد زدایش در pHو غلظتهای مختلف الکترولیت پشتیبان( I=2.85Aو (d=10mm
شکل (۴-۶) درصد زدایش در pHو فاصلههای مختلف بین الکترودها I=2.85A) و ([C]=0.6M
شکل (۴-۷) درصد زدایش در دانسیته جریان و غلظتهای مختلف الکترولیت پشتیبان( d=10mmو (pH=12
شکل (۴-۸) درصد زدایش در دانسیته جریان و فاصلههای مختلف بین الکترودها( [C]=0.6Mو (pH=12
شکل (۴-۹) درصد زدایش در غلظت و فاصلههای مختلف بین الکترودها( I=2.85Aو (pH=12
شکل (۴-۱۰) درصد زدایش در pH و دانسیته جریانهای مختلف( [C]=0.6Mو (d=10mm
۴-۳- شرایط بهینه
جدول (۴-۳) شرایط بهینه پارامترهای مورد بررسی در محدوده سطوح انتخابی را نشان میدهد. این نتایج با توجه به نمودارهای مربوط به تاثیر پارامترها و نتایج جدول ANOVA بدست آمده است. شرایط بهینه شامل۱۲=pH، غلظت الکترولیت پشتیبان ( Na2SO4) برابر M6/0، دانسیته جریان برابر A/cm2178/0 و فاصله بین الکترودها برابر با mm10 میباشد. آزمایشی در شرایط بهینه انجام گرفت. در شرایط بهینه میزان زدایش فنل با زمان نیز مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت بیشترین میزان زدایش فنل برابر ۹/۹۹% بدست آمد.
جدول (۴-۳) سطوح بهینه مربوط به هر پارامتر
عامل
بهترین سطح
pH