جدول۲-۶- ماتریس ارزیابی کیفی احتمال × شدت اثر ریسک بر اساس استاندارد PMBOK:2008
تعیین موقعیت کیفی در ماتریس احتمال و شدت تاثیر
در این روش با توجه به ماتریس می توان احتمال و شدت اثر هر یک از ریسکها را با الفاظ (VL: خیلیکم، L: کم، M: متوسط، H: زیاد و VH: خیلیزیاد) مشخص نمود سپس اولویت نهایی هر ریسک را که ارزش کیفی حاصل ضرب احتمال در شدت تاثیر است، مشخص کرد. (PMBOK:2008)
ارزیابی کیفی داده های ریسک
تحلیل کیفی معتبر از ریسکها، نیازمند وجود داده های دقیق و بیغرض است. ارزیابی کیفی داده های ریسک، به اعتبارسنجی دادههایی می پردازد که از طریق آنها داده های مفید برای فرایند مدیریت ریسک حاصل می شود. این اعتبارسنجی شامل آزمایشی است که طی آن سطح جزئیات ریسک، صحت، کیفیت، قابلیت اعتماد و بینقص بودن داده های مربوطه شناخته میشوند. اگر کیفیت داده ها مناسب نباشند، لازم است داده های معتبر جمعآوری شوند. (سبزهپور، ۱۳۸۹)
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
طبقه بندی ریسکها
ریسکها را میتوان بر اساس منبع تولیدشان (با بهره گرفتن از RBS یا استخوان ماهی) یا سطحی از پروژه که تحت شعاع ریسک قرار میگیرد ( با بهره گرفتن از WBS و … ) طبقه بندی نمود. تا حوزه هایی ازپروژه که بیشتر در معرض عدم قطعیت قرار میگیرند، مشخص شوند. طبقه بندی ریسکها برمبنای علل ریشهای آنها، موجب تسهیل در پیادهسازی اثربخش فرایند واکنش به ریسکها خواهد شد. (PMBOK:2008)
قضاوت خبرگان
خبرگان افرادی هستند که تجربه کارکردن در پروژه های مشابه را داشته یا درگیر فرایندهای مدیریت پروژه میباشند. قضاوت خبرگان برای ارزیابی اولویت ریسکها، چه در قسمت امتیازدهی به احتمال و شدت اثر ریسک و چه در اولویت بندی کلی آنها از اهمیت بهسزایی برخوردار است. روش کار بدین صورت است که از هر خبره خواسته می شود که ریسکها را با اعدادی در بازه [۰,۱۰۰] امتیازدهی کند به طوریکه جمع امتیازاتی که هر خبره می دهد ۱۰۰ باشد. حال میتوان امتیازهای هر ریسک را برای تمامی خبرگان جمع زده و ریسکها را بهترتیب امتیازی که دارند اولویت بندی نمود. (PMBOK:2008)
خروجی های تجزیه و تحلیل کیفی ریسک
فرآیندتجزیه و تحلیل کیفی، لیست ریسکهای نامتمایز را در قالب اولویتها دستهبندی می کند. اولویتها اغلب بر اساس احتمال وقوع و اثر بالقوه بر روی اهداف خاص یا کل پروژه تعیین میشوند. به هر ریسک شناساییشده براساس هر هدف یا کل پروژه یک الویت تخصیص داده می شود. این اطلاعات معمولاً در لیست ریسکها ذخیره می شود. لیست ریسکهای اولویت بندی شده، به افراد مسئول در پروژه به منظور تجزیه و تحلیل بیشتر یا اقدام برای بهبود برنامه پروژه ارسال می شود. در حقیقت مهمترین خروجی تجزیه و تحلیل کیفی ریسکها، بهروز رسانی ریسکهای شناسایی شده در مرحله قبل میباشد. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
تجزیه و تحلیل کمّی ریسکها
در مرحله تجزیه وتحلیل کمّی ریسکها[۷۹]، تمرکز بر روی جنبه عددی تجزیه و تحلیل و احتمال و تاثیر هر یک از ریسکها و همچنین ریسک کلی پروژه است. (عوضخواه و محبی، ۱۳۸۹)
فرآیندانجام تجزیه و تحلیل کمّی ریسک، بر اساس برنامه و اطلاعات فعلی، تخمینی عددی از اثر کلی ریسک برروی اهداف پروژه در صورت لحاظ همزمان ریسکها ارائه میدهد. نتایج این نوع تجزیه و تحلیل را میتوان برای تعیین شانس موفقیت در دستیابی به اهداف پروژه و همچنین تخمین میزان ذخیره احتیاطی برای زمان و هزینه استفاده کرد بهگونه ای که متناسب با ریسک و سطح تحمل ذینفعان باشد. اغلب این موضوع را پذیرفتهاندکه تجزیه و تحلیل عدم قطعیت پروژه با بهره گرفتن از تکنیکهای کمّی نظیر شبیهسازی مونتکارلو میتوان در تخمین هزینه یا زمان کل پروژه اطلاعات واقعیتری را به نسبت حالتی که مدت زمان یا هزینهها قطعی است ارائه دهد. با این حال باید در نظر داشت که تجزیه و تحلیل کمّی ریسک برای همه پروژه ها، مورد نیاز یا مناست نیست. به عنوان نمونه، ممکن است تجزیه و تحلیل کیفی ریسک، اطلاعات کافی برای تهیه پاسخهای موثر به ریسک را ارائه دهد و دیگر نیازی به بررسی کمّی ریسک نباشد. (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)
هدف از تجزیه و تحلیلهای جزئی ریسک نظیر تجزیه و تحلیل کیفی ریسک، اولویت بندی ریسکها با رویکرد بررسی تکتک میباشد و بنابراین این روشها نمی توانند ریسک کلی پروژه را با لحاظ همزمان ریسکها تعیین نمایند. تمرکز فرایند انجام تجزیه و تحلیل کمّی ریسک، تعیین تخمینی از ریسک کلی پروژه میباشد. تخمین ریسک کلی پروژه با بهره گرفتن از روشهای کمّی این امکان را فراهم می کند که پروژه هایی راکه دارای ریسکهای اندکی فراتر از تحمل ذینفعان هستند از پروژه هایی که اهداف آنها حتی با لحاظ همه ریسکها در حدود تحمل ذینفعان هستند، تفکیک شود. اولین دسته از پروژه های فوق، ممکن است با قصد حفظ اهداف مهم برای ذینفعان، هدف پاسخهای قویتری قرار بگیرند. (عوضخواه و محبی، ۱۳۸۹)
ورودیهای این فرایند و در حقیقت آنچه جهت تجزیه و تحلیل کمّی مورد نیاز است عبارتند از: (PMBOK:2008)
فهرست ریسکهای شناسایی شده
برنامه مدیریت ریسک
برنامه مدیریت هزینه
برنامه مدیریت قابلیت
خروجیهای فرآیندهای سازمانی
عوامل مهم موفقیت در فرآیندتجزیه و تحلیل کمّی ریسک
موفقیت در دستیابی به اهداف تجزیه و تحلیل کمّی ریسک، به عوامل زیر وابستگی شدید دارد: (روزبهی و جدا، ۱۳۸۸)