۲-۷-۷-۳- جمع بندی
بهبود فرایند درمان بیمار یکی دیگر از مزایای استفاده از HIS می باشد. پائین آوردن زمان پذیرش، زمان ترخیص، زمان انتقال بیمار، زمان ORDER نویسی پزشکان و درخواستهای پاراکلینیکی، زمان اخذ جوابها، زمان مراجعه به اطلاعات قبلی پرونده، بالا بردن میزان دقت در درج اطلاعات و درخواستها که در حالت دستی ناخوانا و… هست، تسریع ارتباطات بین بخشی و در نهایت بالابردن میزان رضایت بیمار، ارائه خدمات بهتر و غیره مسائلی هستند که نیاز بیمارستان به HIS را دو چندان می کنند و در کل بهبود نتایج درمان بیماران را حاصل می شود، همچنین افزایش مشارکت بیمار در مراقبت از خودش در منزل را افزایش می دهد.
۲-۷-۸- کاهش هزینه ها(بیمارستان- بیمار)
با بهره گرفتن از این سیستم چون اطلاعات مربوط به مراجعات مکرر بیمار به بیمارستان، تحت یک شماره و پرونده ضبط می گردد و پزشک معالج می تواند در اسرع وقت به تاریخچۀ بیماری دست یابد و اگر آزمایشات در گذشته برای بیمار انجام شده و یا درخواست رادیوگرافی داشته است دیگر نیاز به انجام آزمایشات مکرر نمی باشد. چرا که ممکن است هم این آزمایشات مکرر برای بیمار مضر باشد و از طرفی در هزینه هم صرفه جویی می شود که این به نفع بیمار و هم به سود بیمارستان است که کاهش هزینه ها را منجر می گردد(نوروزی،۱۳۷۹: ۱۴۰).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲-۷-۸-۱- کاهش هزینه های نیروی انسانی بیمارستان
توجه به مدیریت منابع انسانی و بهره وری نیروی کار ضروری است. بخش خدمت نهایی نیازمند سازماندهی اجرای فعالیت های مشابه در فرایند ارائه خدمات مختلف به منظور کاهش هزینه ها و افزایش اثربخشی است و ایجاد یک پایگاه داده ثبت هزینه ها در بیمارستان و به کارگیری یک سیستم جامع و یکپارچه برنامه ریزی عملیاتی ضروری است(لی[۸۸]،۱۹۹۶: ۲۳۶). همانطور که قبلاً ذکر شد استفاده از سیستم جامع اطلاعات بیمارستانی باعث کاهش نیروی انسانی در بیمارستان می شود که این امر تا حد زیادی هزینه های نیروهای انسانی را کاهش می دهد.
۲-۷-۸-۲- کاهش هزینه های ناشی از اشتباهات پزشکی(تشخیص، آزمایش، مراقبت)
خطاهای پزشکی در تمام دنیا، یکی از چالش های مهمی است که نظام سلامت را در تمامی کشورها تهدید می کند و حرکت ها و تلاش هایی جدی برای به حداقل رساندن آمار خطاهای پزشکی و مرگ و میر ها، ناتوانی ها و سایر تبعات خطاهای پزشکی صورت گرفته است که یکی از تبعات این خطاها هزینه های گزافی است که برای بیمار و همچنین بیمارستان ایجاد می گردد(کائو و چانگ[۸۹]،۲۰۱۲: ۱۱۷). بنابراین استفاده از سیستم HIS با جلوگیری از اشتباه در محاسبه پرونده بیمار، پیگیری سابقه بستری بیمار و مشاهده و بررسی پرونده های قبلی بیمار توسط کامپیوتر(که این سیستم باعث می شود در صورت درخواست دارو، آزمایش یا سایر اقدامات درمانی اشتباه و یا جوابدهی اشتباه و… نام کاربر درسیستم ثبت شده و خطا قابل پیگیری می باشد ) باعث کاهش هزینه های ناشی از اشتباهات پزشکی می شود.
۲-۷-۸-۳- کاهش هزینه های نظارت و برنامه ریزی
در متون مدیریتی کنترل و نظارت، حلقه تکمیل کننده فرایند مدیریت است و ارتباط دوسویه آن با برنامه ریزی به دو لبه قیچی تشبیه گردیده است. بر این اساس هر گونه برنامه ریزی، سازماندهی و رهبری انتخاب شده برای اداره بیمارستانها و مراکز درمانی، جدای تناسب و درستی آن، تنها زمانی تاثیرگذار است که بتوان از طریق تعریف و به کارگیری مکانیزم های صحیح کنترل، نحوه اجرای آنها را پایش و ارزیابی کرد. بدیهی است فقدان یا وجود هرگونه نارسایی در مکانیزم های کنترلی، به معنای نداشتن ملاکی برای اندازه گیری پیشرفت مراکز در دستیابی به اهدافشان می باشد. مرور برنامه ها، اهداف و مقررات موجود در بیمارستان ها نشان دهنده وجود برنامه ریزی و سازماندهی در حد مطلوب و مناسب می باشد؛ حتی اهداف برخی از برنامه ها مستقیما در ارتقا بهره وری بیمارستانها تاثیر مثبت دارد(ایتلگ و همکاران[۹۰]،۲۰۱۲). بنابراین استفاده از سیستم HIS به سبب اجرای کامل و روش های کارآمد نظارتی و اثربخش به یکی از عوامل موثر در کاهش هزینه های مدیریت و نظارت در بیمارستانها تبدیل شده است.
۲-۷-۸-۴- کاهش هزینه بیمار به علت مدت اقامت کمتر در بیمارستان
معمولاً فرایند درمان هزینه های بسیاری برای بیماران در پی دارد به ویژه در بیمارستانهای خصوصی و بیمارستانهایی که تحت نظارت دولت نمی باشد. هزینه هر شب اقامت در بیمارستان بسیار بالا بوده که بسیاری از بیماران توانایی پرداخت آن را ندارند. استفاده از HIS با کاهش مدت زمان بستری بودن بیمار به میزان زیادی از هزینه های ناشی از اقامت بیمار می کاهد(فرج مشائی،۱۳۸۵: ۳۷).
نمودار ۲-۱۰: مدل فرضیه کاهش هزینه های(بیمار- بیمارستان) |
۲-۷-۸-۵- جمع بندی
نقش سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS) در کاهش هزینه ها چه برای بیماران و چه برای بیمارستان، نقشی مسجل و انکارناپذیر است. این سیستم سبب استفاده بهینه از منابع انسانی، لوازم و تجهیزات بیمارستانی و همینطور کاهش هزینه های آنان می باشد. با بهره گرفتن از این سیستم با کاهش خطاهای پزشکی روبرو خواهیم شد ک
ه تأثیر مثبتی در کارایی سیستم بیمارستانی و پرسنل آن و همچنین کاهش هزینه های بیمارستان دارد. علاوه بر این استفاده از سیستم HIS با کاهش هزینه های نظارت و برنامه ریزی و همچنین کاهش هزینه بیمار به علت مدت اقامت کمتر در بیمارستان باعث می شود که این امر تقویت زنجیره ارزش در بیمارستان در پی خواهد داشت.
۲-۸- مدل مفهومی تحقیق
تمام مطالعات تحقیق بر یک چهارچوب مفهومی استوار است که متغیرهای مورد نظر و روابط میان آن ها را مشخص می کند(ادوارد زو و همکاران،۱۷۹۲: ۲۳). از آنجا که هر پژوهش میدانی و پیمایشی نیازمند نقشه ذهنی و مدل مفهومی است که در قالب ابزار تحلیلی مناسب، متغیرها و روابط بین آن ها ترسیم شده باشد، در این پژوهش نیز محقق با بهره گرفتن از تلفیق مدل های صاحب نظران یک مدل ابداعی ایجاد می کند.
کاهش مدت زمان پذیرش بیماران
صرفه جویی در زمان پرسنل سلامت
صرفه جویی در زمان بیماران و پرسنل سلامت
افزایش دسترسی به اطلاعات یکپارچه بیماران
کاهش خطاهای پزشکی
کاهش خطا در نسخه نویسی
کاهش آزمایشات و نسخه های تکراری
کاهش خطا در تفسیر نتایج آزمایشات و تصاویر تشخیصی
صرفه جویی در زمان درخواست آزمایش برای بیماران
کاهش فرایند درخواست آزمایش
صرفه جویی در زمان درخواست آزمایش برای پرسنل
انجام آزمایش در مدت زمان کوتاه تر
دریافت پاسخ آزمایش در مدت زمان کوتاه تر
بهبود برنامه ریزی و نظارت
بهبود نظارت بر خدمات بهداشتی درمانی
ارتقاء زنجیره ارزش
بهبود مدیریت بیماری های مسری
سیستم جامع اطلاعات بیمارستان
بهبود مدیریت منابع انسانی و فیزیکی در حوزه سلامت
کاهش نیروی انسانی
مدیریت نیروی انسانی
کنترل فعالیت کارکنان
مدیریت تدارکات
بهبود عملکرد انبارداری
بهبود فرایند تأمین مواد مصرفی مورد نیاز بیمارستان