Mg kg-1
Mg kg-1
Mg kg-1
رس (Clay)
۵۱
۷۶/۰
۵۲/۰
۰۴۶/۰
۵/۱۲
۷۹/۱۸
۳۴۵
از تاریخ ۲۰/۷/۸۸ به فاصله هر ۷ روز نمونهبرداریهای مکرر از کرتهای آزمایشی صورت گرفت و در هر نمونهبرداری ۵ بوته به صورت تصادفی با رعایت حاشیه برداشت و ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک زیر اندازه گیری شدند:
ارتفاع گیاه: از طوقه تا زیر گلتاجی[۱۰۵]، به وسیله خط-کش میلیمتری
سطح برگ: با بهره گرفتن از دستگاه اندازه گیری سطح برگ[۱۰۶] (مدلDelta-T Device, Germany)
طول میانگرهها: به وسیله خطکش میلیمتری
وزن تر و خشک میانگرهها، وزن تر و خشک بلال، وزن تر و خشک ساقه و وزن تر و خشک برگها: برای اندازه گیری وزن تر، نمونه ها بلافاصله پس از برداشت در مزرعه، در داخل کیسههای پلاستیکی قرار داده شدند و به آزمایشگاه منتقل شدند و به وسیله ترازوی دیجیتالی با دقت ۱/۰ گرم توزین شدند.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
برای اندازه گیری وزن خشک ساقه و برگ، نمونه ها به مدت ۴۸ ساعت در دمای ۷۰ درجه و برای به دست آوردن وزن خشک بلال به مدت ۷۲ ساعت در دمای ۶۰ درجه قرار داده شدند و با ترازوی دیجیتالی با دقت ۱/۰ گرم توزین شدند.
طول بلال و گلتاجی: به وسیله خطکش میلیمتری
تعداد دانه در بلال: حاصلضرب تعداد ردیفهای دانه در هر بلال در متوسط تعداد دانه در هر ردیف
کلروفیل برگ: توسط دستگاه کلروفیلمتر (مدل SPAD 502, Minolta, Japan) در ساعت ۱۰ صبح
نیتروژن دانه: اندازه گیری به روش کجلدال
برداشت نهایی در مرحله رسیدگی دانه و هنگامی که هنوز برگهای گیاه سبز بودند از تاریخ ۲۱ تا ۲۷ آبان صورت گرفت.
برای تجزیه داده ها از برنامه SAS و MSTATC و برای رسم گرافها از برنامه Excel استفاده گردید. مقایسه میانگینها با آزمون حداقل تفاوت معنیدار (LSD) در سطح آماری ۵ درصد انجام گرفت.
فصل چهارم
نتایج و بحث
فصل چهارم
نتایج و بحث
۴-۱- تعداد دانه در ردیف
تعداد دانه در ردیف بلال بطور معنیداری تحت تأثیر سطوح دستورزی (۰۵/۰≥P) قرار گرفت (جدول ۴-۱) به طوری که تعداد دانه در ردیف بلال در سطوح مختلف دستورزی تفاوت معنیداری با هم داشتند و بیشترین تعداد دانه در ردیف بلال (۷۵/۳۳) از تیمار شاهد به دست آمد و بین تیمارهای شاهد، پاکتگذاری روی بلال و برگزدایی جزئی تفاوت معنیداری وجود نداشت و کمترین تعداد دانه در ردیف بلال (۰۰/۱۶) از تیمار حذف ۵۰ درصد بلال بدست آمد (جدول ۴-۲، نمودار ۴-۱). امام و تدین (۱۳۷۸) طی پژوهشی گزارش کردند تعداد دانه در هر ردیف بلال ذرت سینگلکراس ۷۰۴ تحت تأثیر تیمارهای برگزدایی قرار گرفت و بیشترین تعداد دانه در هر ردیف از تیمار باقی گذاشتن سه برگ بالای بلال بدست آمد.
تعداد دانه در ردیف بلال در میان تیمارهای سطوح نیتروژن تفاوت معنیداری با هم نداشتند (جدول ۴-۱). برهمکنش سطوح نیتروژن و سطوح دستورزی نیز بر تعداد دانه در ردیف بلال (۰۵/۰≥P) تأثیر معنی داری داشت (جدول ۴-۱) به نحوی که بیشترین تعداد دانه در ردیف بلال (۵۰/۳۴) در تیمار شاهد و عدم کاربرد کود اوره و کمترین تعداد دانه در ردیف بلال (۵۰/۱۵) در تیمار حذف ۵۰ درصد بلال و کاربرد ۱۱۰ کیلوگرم کود اوره در هکتار مشاهده شد (جدول ۴-۳، نمودار ۴-۲). در هر دو سطح کود اوره، بیشترین تعداد دانه در ردیف بلال در تیمار شاهد و کمترین آن در تیمار حذف ۵۰ درصد بلال مشاهده گردید و بین تیمارهای شاهد، پاکتگذاری روی بلال و برگزدایی جزئی از نظر تعداد دانه در ردیف بلال تأثیر معنیداری وجود نداشت (نمودار۴-۲).
جدول ۴-۱- نتایج تجزیه واریانس عملکرد و اجزای عملکرد ذرت
میانگین مربعات
منابع تغییرات
درجه آزادی
تعداد دانه در ردیف
تعداد ردیف دانه
تعداد دانه در بلال
وزن هزار دانه
عملکرد دانه