a
c
d
b
S
شکل ۳‑۴: محاسبه مجموع پیکسلهای بخشی از تصویر با بهره گرفتن از تصویر انتگرالی
به این ترتیب برای محاسبه ویژگیهای شبه هار میتوان از تصویر انتگرالی استفاده نمود. به عنوان مثال اگر مقدار ویژگی متناظر ماسک نشان داده شده در شکل ۳‑۵ با x نمایش داده شود، مقدار x بر حسب تصویر انتگرالی از رابطه (۱۰) قابل محاسبه است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مقدار سایر ویژگیهای شبه هار نیز مشابه روش فوق بر اساس تصویر انتگرالی قابل محاسبه میباشد. بنابراین میتوان فقط با بهره گرفتن از تصویر انتگرالی، تمام ویژگیهای شبه هار را با سرعت بسیار زیاد از تصویر استخراج نمود.
a
e
f
b
c
d
g
h
S1
S2
S3
شکل ۳‑۵: محاسبه یک نمونه ویژگی شبه هار بر اساس تصویر انتگرالی
انتخاب و تعیین اهمیت ویژگیها برای تشکیل یک طبقهبندیکننده قوی
مهمترین مشکل بعد از استخراج ویژگیهای شبه هار، تعداد بسیار زیاد این ویژگیهاست. همانطور که قبلا اشاره شد، اندازه ماسکها بسیار متنوع است، بنابراین تعداد ویژگیهای استخراج شده از تصویر با اعمال اندازههای مختلف این ماسکها، معمولا از تعداد پیکسلهای تصویر بیشتر میشود. به دلیل تعداد زیاد ویژگیها و همچنین اهمیت ناچیز بسیاری از آنها، بهتر است فقط تعدادی از ویژگیهای موثر انتخاب و مورد استفاده قرار گیرد. به این ترتیب برای تعیین اهمیت هر ویژگی، ابتدا یک طبقهبندی کننده ساده با بهره گرفتن از تک ویژگی مورد نظر ساخته و FPR[112] و FNR[113] آن را بر روی تصاویر آموزش داده محاسبه میکنیم. این طبقهبندیکننده ساده، اعمال یک حد آستانه بر روی مقدار ویژگی است. به این ترتیب FPR و FNR هر ویژگی مشخص خواهد شد. هرچه مقدار FPR و FNR یک ویژگی کمتر باشد، از اهمیت بیشتری برخوردار است. پس از تعیین مقدار FPR و FNR تمام ویژگیها، با بهره گرفتن از الگوریتم تقویت AdaBoosting، تعداد محدودی از ویژگیها برای تشکیل یک طبقهبندیکننده قوی[۱۱۴] انتخاب میگردد. شکل ۳‑۶ الگوریتم نحوه انتخاب چند ویژگی ساده برای تشکیل یک طبقهبندیکننده قوی را نشان میدهد. ویژگیهای انتخاب شده به صورت خودکار استخراج میشوند و کاربر در انتخاب آنها دخالتی ندارد.
۱- نمونه تصاویر x1, x2, …, xn مفروضاند. yi متناظر با هر xi به این گونه تعریف میشود که اگر xi جزو تصاویر مثبت (چهره) باشد، yi یک و در غیر این صورت صفر است. تعداد تصاویر مثبت (چهره) l و تعداد تصاویر منفی m است.
۲- وزنهای w1,i از رابطه زیر مقداردهی اولیه میگردد.
۳- برای t =1,2,…,T دستورات زیر انجام شود: (T تعداد ویژگیهای استفاده شده برای طبقهبندیکننده قوی است)
۳-۱- نرمالیزه کردن مقادیر wt,i:
۳-۲- انتخاب بهترین طبقهبندیکننده ساده بر اساس مجموع وزنی خطا و نامگذاری آن به عنوان ht(x).
۳-۳- به روز رسانی مقادیر وزنها:
که:
و:
۴- طبقهبندیکننده قوی با نام C نامگذاری شده و چنین بدست میآید:
که:
شکل ۳‑۶: الگوریتم تشکیل یک طبقهبندیکننده قوی بر اساس چند ویژگی [۳۳]
درخت تصمیم آبشاری تقویتشده
طبقهبندیکننده نهایی برای آشکارسازی چهره یک درخت تصمیم شامل چندین طبقهبندیکننده قوی است که هر یک از این طبقهبندیکنندهها به عنوان یک گره از درخت تصمیم میباشند. علت استفاده از درخت تصمیم با چندین طبقهبندیکننده قوی، افزایش سرعت پردازش الگوریتم است. برای آموزش و ساخت یک طبقهبندیکننده قوی که دقت بسیار خوبی در آشکارسازی چهره داشته باشد، باید از تعداد زیادی ویژگی استفاده شود. برای تشخیص چهره یا غیرچهره بودن تصویر با بهره گرفتن از این طبقهبندیکننده قوی، باید تعداد زیادی ویژگی در یک مرحله از تصویر استخراج شده و توسط طبقهبندیکننده قوی مورد بررسی قرار گیرد؛ که این عملیات باعث کاهش سرعت سیستم میشود. در حالیکه بسیاری از تصاویر غیرچهره با تعداد بسیار کمی از ویژگیهای استخراج شده، از تصاویر چهره قابل تمایز هستند. بنابراین به جای تصمیم گیری یک مرحلهای در مورد چهره یا غیرچهره بودن تصویر، از یک درخت تصمیم استفاده میشود. این درخت تصمیم یک درخت یکطرفه مانند شکل ۳‑۷ میباشد و از چندین طبقهبندیکننده قوی تشکیل شده است.
مرحله ۲
مرحله ۳
مرحله n
شروع
مرحله ۱
عدم پذیرش
عدم پذیرش
عدم پذیرش
عدم پذیرش
پذیرش
شکل ۳‑۷: درخت تصمیم آبشاری برای آشکارسازی چهره
در این درخت، در هر مرحله (گره) یک طبقهبندیکننده قوی وجود دارد که با بهره گرفتن از تعداد اندکی ویژگی، تعدادی از تصاویر غیرچهره رد میشود و سایر تصاویر غیرچهره و تقریبا تمام تصاویر چهره به مرحله بعد راه مییابد. هرچند در هر گره تمام تصاویر غیرچهره رد نمیشود، اما در مراحل (گرههای) بعد، سایر تصاویر غیرچهره رد خواهند شد. در مراحل ابتدایی، با تعداد ویژگیهای کمتری میتوان میان تصویر چهره و بخش عمدهای از تصاویر غیرچهره تمایز قائل شد، اما با حرکت به سمت مراحل بالاتر، شباهت بین ویژگیهای استخراج شده تصاویر چهره و غیرچهره بیشتر میشود، به نحوی که ممکن است تعدادی از تصاویر چهره نیز به عنوان غیرچهره رد شوند. اما در مجموع، دقت و سرعت آشکارسازی چهره با بهره گرفتن از درخت تصمیم بیشتر از حالتی میباشد که تنها از یک طبقهبندیکننده قوی با تعداد ویژگی زیاد استفاده شود. پس از تشکیل طبقهبندیکننده نهایی، انتظار داریم تقریبا تمام تصاویر غیرچهره، در یکی از گرههای درخت تصمیم رد شوند و تقریبا تمام تصاویر چهره توسط هیچ گرهای حذف نگردند. هرچند در نهایت معمولا تعدادی تصویر چهره به اشتباه رد شده و تعدادی تصویر غیرچهره نیز به اشتباه به عنوان چهره آشکارسازی خواهند شد. شکل ۳‑۸ الگوریتم نحوه تشکیل یک درخت تصمیم آبشاری را نشان میدهد.
۱- مقادیر f (مقدار بیشینه FPR هر لایه)، d (مقدار کمینه TPR هر لایه) و Ftarget (حداکثر FPR درخت) توسط کاربر تعیین میگردد.
۲- P مجموعه نمونههای مثبت (چهره) و N مجموعه نمونههای منفی (غیرچهره) است.
۳- F0 = ۱ ، D0 = ۱ و i = 0 (Fi و Di به ترتیب مقدار FPR و TPR طبقهبندیکننده چند لایه از لایه اول تا لایه i است).