۲-۱-۹
۳۲/۱۹۳
۱۶۰
۰۱/۱۶۲
۱۷/۱۴۸
۰۱/۱۴۸
۰۵/۱۶۳
۷۲/۱۶۱
میانگین
۳۲/۱۹۳
۵۴/۱۵۴
۹۰/۱۷۶
۲۲/۱۵۹
۰۸/۱۵۰
۶۷/۱۷۲
—
نتایج به دست آمده از جدول ۴-۷ نشان داد که مهمترین عوامل تشدید کننده بیابانزایی در منطقه مورد مطالعه به ترتیب عامل اقلیم با امتیاز ۹۳، فرسایش بادی با امتیاز ۷۶ و پس از آنها عامل مدیریت و سیاست با امتیاز ۱۷۲ تعیین شد . خسارههایی که بیشترین نقش را در بیابانزایی منطقه ایفا می کنند و بالاترین تخریب در آنها صورت گرفته، رخساره های زرده، اراضی پف کرده و اراضی گچی تعیین شد. رخساره های زرده و اراضی پف کرده به علت داشتن بافت سنگین ( مخلوطی از رس و نمک) برای اصلاح بافت خاک افزودن ماسه و کود دامی می تواند مورد توجه باشد [۱۸]. رخساره اراضی گچی نیز به دلیل بهره برداری بیرویه خاک آن بسیار مستعد فرسایش بادی گشته و نیاز به توجه زیادی دارد که با استقرار گیاهان گچ دوست و شوری پسند در این رخساره و مدیریت صحیح میتوان به احیاء آن امیدوار بود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
براساس امتیازات اختصاص یافته به هر یک از واحدکاری، کلاس وضعیت فعلی بیابانزایی در منطقه مشخص و نقشه آن به صورت شکل ۴-۲۲ تهیه گردید. بر طبق این نقشه وضعیت بیابانزایی منطقه در دو کلاس شدید و بسیار شدید تقسیم می شود.
۱۳/۲۱ درصد از سطح منطقه در کلاس شدید بیابانزایی قرار دارد که شامل رخساره های اراضی باغی و زراعی و اراضی دست کاشت میباشد. در این رخسارهها به علت آبیاری با آب شور و عدم زهکشی مناسب، در صورت عدم توجه روند بیابانی شدن را در پیش خواهد گرفت. ۸۷/۷۸ درصد از سطح منطقه نیز در کلاس بیابانزایی بسیار شدید قرار دارد که بیشتر سطح منطقه را به خود اختصاص داده و نشان دهنده تخریب اراضی در سطح وسیع می باشد.
میزان تاثیر معیارها در ایجاد پدیده بیابانزایی در منطقه، در نمودار ۴-۶ با یکدیگر مقایسه شده است. همچنین امتیاز وضعیت بیابانزایی نیز به تفکیک رخساره در نمودار ۴-۷ به نمایش درآمده است.
نمودار ۴-۶- مقایسه میزان تاثیر معیارها در بیابان زایی
نمودار ۴-۷- مقایسه وضعیت فعلی بیابان زایی در واحدهای کاری
شکل ۴-۲۲- نقشه وضعیت فعلی بیابانزایی در منطقه مورد مطالعه
پس از محاسبه امتیاز کلی وضعیت بیابانزایی، نقشه حساسیت منطقه به بیابانزایی نهیه و در شکل ۴-۲۳ نمایش داده شده است.
شکل ۴-۲۳- نقشه حساسیت منطقه مورد مطالعه به پدیده بیابان زایی
با توجه به نتایج به دست آمده از بین ۶ معیار مدل مدالوس، معیار اقلیم نسبت به معیارهای دیگر در بیابانزایی منطقه تاثیر بیشتری داشته است. اما امتیازات مربوط به این ۶ معیار تفاوت کمی با یکدیگر داشته و نمی توان به قطع یقین گفت که کدام عامل بیشتر در بیابانزایی منطقه نقش دارد.
یکی از نقاط ضعف مدل مدالوس نیز در نظر نگرفتن تعاملات بین معیارها میباشد. به عنوان مثال اقلیم و آب زیرزمینی خود بر روی پوشش گیاهی می تواند تاثیرگذار باشد. حال آنکه پوشش گیاهی نیز بر شرایط ادافیکی و از لحاظ میکروکلیمایی بر اقلیم خرد منطقه تاثیر میگذارد. بنابراین در این روش هر عامل به طور مجزا امتیازدهی می شود اما در مدل شبکه های باور بیزین ارتباط بین معیارها و تاثیر تک تک آنها بر بیابانزایی منطقه قابل بررسی میباشد.
۴-۳- ارزیابی خاک، آب زیرزمینی، فرسایش بادی و بیابانزایی با بهره گرفتن از شبکه های باور بیزین
۴-۳- ۱- شناسایی متغیرها
برای مقایسه خروجی مدل بیزین با مدل مدالوس می بایست متغیرهای موجود در هر دو مدل یکسان انتخاب شوند. بر همین اساس متغیرهای مدل بیزین، همان شاخص های معیارهای مدل مدالوس در نظر گرفته شد. به عبارت دیگر متغیرهای به کار برده شده در مدل بیزین فرسایش بادی و بیابانزایی منطقه، به ترتیب همان متغیرهای مدل IRIFR و معیارهای مدل مدالوس می باشد.
مارکت و همکاران ( ۲۰۰۱)، تاکید مینمایند که یکی از مهمترین اقدامات در زمینه تهیه شبکه های باور بیزین شناسایی کلیدیترین عوامل محیطی موثر بر متغیر هدف میباشد [ ۹۸]. با توجه به بررسی منابع انجام شده، مهمترین متغیرهایی که در کیفیت خاک، شاخص آب زیرزمینی ، مقدار فرسایش بادی و بیابانزایی منطقه تاثیر داشت، انتخاب شد.
از جمله امتیازات ویژه مدلسازی به روش شبکه های باور بیزین، زبان احتمالاتی این ابزار است. این ویژگی امکان بکارگیری اطلاعات غیر قطعی را نیز فراهم می نماید [ ۱۰۰ ، ۱۰۹].با توجه به اینکه عدم قطعیت اطلاعات از ویژگیهای بارز جهان طبیعی و امری اجتناب ناپذیر میباشد، این بیان احتمالاتی یکی از بهترین روشها در جهت کاهش اثر عدم قطعیت اطلاعات بوده و به مدیران و مسولان که همواره با این عدم قطعیت روبرو هستند، اجازه پیش بینی اثرات را به کمک آزمودن سناریوهای مدیریتی متفاوت میدهد.
در یک منطقه ارزیابی خاک، آب و فرسایش بادی از مهم ترین عواملی هستند که بر پدیده بیابانزایی اثر گذارند، لذا در این مطالعه جهت بررسی بیشتر و پی بردن به عدم قطعیتهای موجود در مطالعات بیابانزدایی، از شبکه های باور بیزین (BBN) جهت بررسی این پارامترها و تاثیر آنها بر پدیده بیابانزایی استفاده شد . در جدول ۴-۸ مهمترین شاخص های تاثیرگذار در مدلهای BBN ارائه شده جهت ارزیابی خاک، آب زیرزمینی، فرسایش بادی و بیابانزایی، آورده شده است.
جدول ۴-۹- متغیرهای موثر در مدل BBN
مدل شبکه باور بیزین
متغیرهای موثر در مدل
کیفیت خاک