فصل سوم
روششناسی پژوهش
۳-۱- مقدمه
در فصل گذشته خلاصهای از کل طرح پژوهشی با توجه ویژه بر اهداف و مبانی پژوهش به تفصیل بیان و پس از آن، مطالعات انجام گرفته در این زمینه بررسی شدند.
در فصل حاضر، اطلاعات کلی درباره روشهای اجرای پژوهش، متغیرهای پژوهش، جامعه آماری و نحوه کار با نمونههای آماری، چگونگی سنجش متغیرها و ابزارهای مورد استفاده در پژوهش ارائه خواهد شد. در نهایت، نحوه تجزیه و تحلیل داده ها و روشهای آماری مورد استفاده بیان میشوند.
۲-۳- روش و طرح پژوهش
این پژوهش از نوع تجربی و آزمایشگاهی و با مدل حیوانی است. در این پژوهش تغییرات حاصل از اجرای یک دوره تمرین اکسنتریک دویدن در سراشیبی در گروه تمرینی اکسنتریک (۸ = n) و همچنین یک دوره تمرین تناوبی سرعتی در گروه تمرینی تناوبی (۸ = n) به همراه یک گروه کنترل (۸ = n) از موشهای صحرایی بر بیان ژنهای FOXO1 و MHC-I، MHC-IIa، MHC-IIX و MHC-IIb، پس از گذشت ۹ هفته تمرین مورد بررسی قرار داده شده است.
۳-۳- متغیرهای پژوهش
۳-۳-۱- متغیرهای مستقل
۹ هفته تمرین اکسنتریک دویدن در سراشیبی
۹ هفته تمرین تناوبی سرعتی SIT
۳-۳-۲- متغیرهای وابسته
بیان ژن FOXO1
بیان ژن MHC I
بیان ژن MHC IIa
بیان ژن MHC IIx
بیان ژن MHC IIb
۳-۳-۳- متغیرهای مداخلهگر قابل کنترل
شرایط فیزیکی آزمودنیها: تمامی آزمودنیهای حیوانی از موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی و تحت شرایط جسمی سالم تحویل گرفته شدند.
شرایط محل نگهداری حیوانات: تمامی آزمودنیها در شرایط مطلوب و یکسان از نظر دما، رطوبت، تهویه و چرخه نور و روشنایی نگهداری شدند.
تغذیه: تمامی آزمودنیها از یک ماده خوراکی یکسان به صورت پلت استفاده کردند. این ماده غذایی در کل مدت پژوهش از یک منبع یکسان خریداری شد.
سن و وزن: آزمودنیها علاوه بر یکسان سازی از نظر سنی، در روز آغاز پروتکل فعالیت ورزشی از نظر وزن در دامنه مطلوبی نیز یکسانسازی شدند.
۳-۴- جامعه و نمونههای پژوهش
جامعه آماری این پژوهش را موشهای صحرایی نژاد اسپراگ داولی موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی تشکیل دادند. ۲۴ سر موش ۴ هفتهای (دامنه وزنی ۱۸۰ تا ۲۲۰ گرم) که پس از یک هفته که برای آشناسازی با محیط در آزمایشگاه حیوانات دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه خوارزمی نگهداری میشدند به ۳ گروه ۸ تایی تقسیم شدند. لازم به ذکر است که این تقسیم بندی از لحاظ وزنی یکسان سازی شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳-۵- اخلاق کار با حیوانات آزمایشگاهی[۴۷]
کار با موشهای صحرایی در پژوهش حاضر از ضوابط اخلاقی نگهداری و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی کشور استرالیا استفاده شد. به طور خلاصه در تمامی مراحل کار پژوهشگر با اعتقاد بر اینکه مسئول حفظ آسایش حیوانات است همواره این ۳ اصل را رعایت کرد:
تا حد امکان بنابر اهداف پژوهش حیوانات آزمایشگاهی را جایگزین کند[۴۸].
از حداقل تعداد ممکن حیوانات برای رسیدن به اهداف پژوهشی استفاده کند[۴۹].
همواره بهبود شرایط زیستی حیوانات با توجه به خصوصیات گونه آنها مد نظر قرار گرفته شود[۵۰].
با توجه به این اصول، پروژه طوری طراحی شد که حیوانات با حداقل درد و استرس نامطلوب مواجه شوند. در این ارتباط، توجه به نشانه های درد و استرس در تمامی مراحل راهنمای پژوهشگر بود. پژوهشگر از تمام روشهای موجود استفاده کرد تا آزردگی حیوانات به حداقل سطح ممکن برسد.
به طور خاص، نکات زیر در این پژوهش مدنظر قرار گرفتند:
شرایط آزمایشگاه حیوانات با توجه به استانداردهای موجود تا حد امکان مدنظر قرار گرفته شد.
همواره یک پژوهشگر با حیوانات در ارتباط بود تا استرس حیوانات به حداقل برسد.
برای ایجاد انگیزه در حیوانات برای انجام فعالیتهای ورزشی در دوره سازگاری از مواد خوراکی مورد علاقه آنها (مانند هویج) به عنوان تشویق پس از دویدن روی نوارگردان استفاده شد. (لازم به ذکر است که به گروه کنترل نیز داده میشد).
برای بیهوشی حیوانات قبل از نمونه گیری از دوزهای استاندارد استفاده شد و علاوه بر آن رفلکسهای مربوطه کنترل شد تا از بیهوشی کامل حیوان اطمینان حاصل شود.
حیوانات به طور انسانی (با حداقل درد و استرس) معدوم شدند.
۳-۶- شرایط نگهداری آزمودنیها
آزمایشگاه حیوانات دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه خوارزمی با شرایط مطلوب برای حیوانات آماده شد. دمای محیط بین ۲۴ تا ۲۷ درجه سانتی گراد و میزان رطوبت ۵۵ تا ۶۰ درصد کنترل شد. برای تهویه از سیستم تهویه مطبوع و تصفیه هوا استفاده گردید. برای تنظیم چرخه روشنایی-تاریکی از تایمر خودکار استفاده شد. قبل از ورود حیوانات، آزمایشگاه حیوانات بصورت کامل نظافت و محل زندگی موشهای صحرایی با ساولن (بهسیمید-سی[۵۱]) و دتول ضدعفونی میشدند.
با توجه به سازگاری زیاد حیوانات آزمایشگاهی به شرایطی که در آن زندگی می کنند، تغییر این شرایط برای آنها استرس زا است(۷۸). لذا، برای انتقال این حیوانات از قفسهای مخصوص انتقال استفاده شد. پس از انتقال، برای سازگاری با شرایط جدید آزمودنیها برای مدت یک هفته بدون هیچ مداخلهای در آزمایشگاه حیوانات قرار گرفتند. حیوانات بصورت چهارتایی در قفسهای تیپ ۳ مخصوص جوندگان نگهداری شدند. برای رعایت نظافت قفس حیوانات از پوشال استریل که از موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی تهیه شده بود استفاده میشد. پوشال قفسها هر روز تعویض میشد و خود قفسها ۲ بار در هفته کاملا با مایع ضدعفونیکننده شستوشو داده میشد. تا جای ممکن این فرایند در زمان فعالیت ورزشی حیوانات انجام شد تا کمترین استرس به حیوانات وارد شود.
برای سازگاری کامل حیوانات، حیوانات به مدت دو هفته بدون هیچ گونه فعالیت تمرینی در آزمایشگاه حیوانات نگهداری شدند. در طی این دو هفته آشناسازی حیوانات با محیط صورت گرفت. همچنین حیوانات در قفس با کارت شناسایی مخصوص به خود قرار گرفتند.
۳-۷- خوراک حیوانات
خوراک مصرفی موشهای صحرایی پلت[۵۲] نام دارد که از طریق موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی تهیه شد. موشهای صحرایی معمولا، روزانه به ازای هر ۱۰۰ گرم وزن بدن، ۱۰ گرم پلت نیاز دارند. همچنین روزانه ۱۰ تا ۱۵ میلیلیتر آب به ازای هر ۱۰۰ گرم وزن بدن نیاز دارند(۷۸). در این پژوهش آب و خوراک به صورت آزاد در اختیار آنها قرار گرفت.
شکل ۳-۱- محل زندگی موشهای صحرایی در قفس
۳-۸- آشناسازی با نوار گردان
برای آشناسازی حیوانات با نوارگردان، برای هر گروه تمرینی این امر به طور جداگانه در طی یک هفته طبق پروتکل زیر انجام گرفت:
گروه تمرین تناوبی سرعتی(۲۳):
سرعت(m/min) |