مندیتا[۲۵](۱۹۹۹)، در رساله خود به امکان سنجی مکانی و اقتصادی استفاده از آبگرمکن خورشیدی در شهر مکزیکوسیتی پرداخته و اقدام به برآورد مقدار کاهش گازهای آلاینده از این طریق و نیز سوخت و کاهش هزینه آن درمقایسه با آبگرمکن های معمولی نموده و زمان بازگشت سرمایه اولیه به منظور جایگزینی آبگرمکن های خورشیدی را ۳۵/۲سال اعلام کرد.
وانگ و هاو[۲۶] (۲۰۰۶)، در شهر گوانجو چین مبادرت به محاسبه اقتصادی بکارگیری آبگرمکن خورشیدی در این شهر کرده و هزینه اولیه و هزینه نگهداری سه نوع آبگرمکن برقی، گازی و خورشیدی را باهم مقایسه کرده و آبگرمکن خورشیدی را علیرغم هزینه اولیه زیاد، به خاطر طول عمر مفید زیاد دارای صرفه اقتصادی بیان می کنند.
کارولین، اندرس و پائول (۲۰۱۲)[۲۷] در مقاله ای تحت عنوان ارزیابی عرضه و تقاضای انرژی در محله خورشیدی به مطالعه تولید برق خورشیدی و تقاضای انرژی را برای گرمایش و سرمایش مجموعه های واحدهای مسکن سازی ارائه می کند. واحدهای ساختمانی تک خانواری دو طبقه واقع در ارتفاع میانی شمالی در این تحقیق در نظر گرفته می شود. پارامترهای مورد مطالعه شامل اشکال هندسی واحدهای فردی، تراکمشان در یک محله و طرح سایت می باشند. اشکال طرح واحدهای مسکن سازی گنجانده شده در این تحقیق چهارگوش و چندین نوع L شکل می باشند. طرحهای سایت مورد مطالعه دارای ویژگیهای یک جاده مستقیم، یک جاده نیم دایره ای رو به شمال یا به رو به جنوب می باشند. واحدهای چهارگوش و یک طرح سایت با جاده مستقیم به عنوان مرجع برای ارزیابی اثر پارامترهای سایت و شکل عمل می کنند. تحقیق ارائه شده در این مقاله به سه بخش اصلی تقسیم می شود : ۱ – آنالیز پتانسیل تولید برق به وسیله محله ها ۲ – آنالیز عملکرد انرژی بر حسب گرمایش و سرمایش مصرفی به وسیله واحدها و محله ها و ۳ – مقایسه تولید انرژی و مصرف انرژی واحدهای فردی کل محله ها. آنالیز پتانسیل تولید برق و تقاضای انرژی واحدهای مسکونی و محله ها یک بررسی پارامتری می باشد که در آن اثرات سه پارامتر عمده ارزیابی می شوند. این پارامترها شکل واحدهای فردی در یک محله، تراکم واحدها در محله و طرح کلی سایتی می باشند که محله در آن واقع است. ویژگیهای کلی محله های بررسی شده بر اساس منابع مختلف می باشند از جمله دستورالعمل های طراحی شهری، طراحی خیابانها و ناحیه بندی. شرح دقیق طرح این محله ها را می تواند در کار هاچم و دیگران مشاهده کرد. روش طراحی شامل تعیین طرح سایت، طراحی اشکال واحد برای مطابقت با این طرح و در نهایت ترکیب اشکال در پیکره بندیهای مختلف می باشد. برای هر سایت چندین پیکره بندی متشکل از ترکیبات گروه های ۳ تا ۶ واحدی با یک شکل خاص مورد مطالعه قرار می گیرند. برای هر ترکیب سایت / شکل دو تراکم در نظر گرفته می شوند : تراکم متوسط – پایین واحدهای جدا از هم و تراکم متوسط – بالا متشکل از واحدهای متصل به هم. اثر تراکم بالاتر از طریق پیکره بندیهای ردیفهای واحدهای مسکونی مورد مطالعه قرار می گیرد که با فاصله بین ردیفها تغییر می کند. ماکزیمم تراکم عملی ۳۵u/a می تواند در برخی پیکره بندیهای ردیف حاصل شود. تمام پیکره بندیها در معرض شبیه سازی با هدف برآورد تولید برق BIPV و بارهای گرمایش و سرمایش قرارمی گیرند. شبیه سازی از برنامه شبیه سازی ساختمان انرژی پلاس استفاده می کند. شبیه سازیها با یک آنالیز قیاسی برای ارزیابی اثر شکل، تراکم و طرح سایت بر عملکرد انرژی و پتانسیل خورشیدی دنبال می شوند. یک چهارگوش با نسبت ضلع ۳/۱ و یک پشت بام به عنوان شکل مرجع عمل می کند. نسبت ضلع، نسبت نمای رو به جنوب به نمای عمودی می باشد و یک نسبت ۳/۱ برای طرح خورشیدی غیر منفعل در آب و هوای شمالی مطلوب در نظر گرفته می شوند. یک سایت با واحدهای ترتیب داده شده در طول یک جاده مستقیم به عنوان مرجع طرح سایت عمل می کند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که انواع اشکال واحد مسکونی، تراکمات و طرحهای سایت می توانند به شیوه هایی تطبیق داده شوند که مصرف انرژی افزایش یافته را با تولید افزایش یافته و نیز با گسترش زمانبندی تولید پیک جبران می کند. توصیه می شود که رویکرد و روش های شبیه سازی بکار گرفته شده در این تحقیق باید در فرایند طراحی برای محله های مقرون به انرژی تلفیق شوند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جوهانس و ماتس (۲۰۱۳)[۲۸] در مقاله ای تحت عنوان ساختمان های کم مصرف انرژی و ذخیره انرژی گرمایی از یک دیدگاه اقتصاد رفتاری به بررسی فناوری ذخیره سازی انرژی گرمایی فصلی برای کاربردهای گرمایش خانگی پرداختند. در این مقاله یک برآورد ادبیات در خصوص پتانسیل و وضعیت فعلی فناوری ذخیره سازی انرژی گرمایی فصلی انجام دادند. با تمرکز بر سوئد و آلمان مثالهای ساخته شده از یک دیدگاه تکنواقتصادی مورد مطالعه قرار دادند. بعلاوه مفهوم خانه غیر فعال توضیح داده می شود و در ذخایر انرژی گرمایی فصلی به کار گرفته شد. با هدف شناسایی تغییرات نهایی در رقابت، جایگزین های گرمایشی مختلف برای خانه های استاندارد و غیر فعال آنالیز شدند. سپس این جایگزین ها از یک دیدگاه اقتصاد رفتاری مورد بحث قرار گرفتند که حائز اهمیت بود چون یک سرمایه گذاری نه تنها نتیجه جنبه های تکنو اقتصادی بلکه فاکتورهای عاطفی، شناختی و اجتماعی نیز می باشد. بنابراین این دیدگاه می تواند منابع توضیحی برای تصمیم گیری و رفتار سرمایه گذاری فراهم نماید.
با تمرکز بر سوئد، این مقاله این سوال را مدنظر قرار می دهد که چگونه نرخ اتخاذ ذخایر انرژی گرمایی فصلی می تواند افزایش یابد. وضعیت فعلی وپتانسیل فناوری STES ارزیابی می شوند و مفهوم خانه غیر منفعل توضیح داده می شود. بر اساس ذخیره سازی انرژی گرمایی فصلی در آنبرگ در شمال استکهلم که برای خانه های استاندارد در سال ۲۰۰۲ / ۲۰۰۱ ساخته شد کاربرد فناوری STES و دیگر جایگزین های گرمایش متعارف هنگام ساخت برای خانه های غیر فعال به جای خانه های استاندارد مقایسه می شوند. هزینه های سالانه و سرمایه گذاری از یک دیدگاه اقتصاد رفتاری آنالیز می شود. تئوری آینده نگری و تنزیل هذلولی اذعان می کنند که عاملان اقتصادی از خطر بیزارند، تمایلات برای ارزشگذاری پایین درآمد آینده دارند و اینکه تصمیمات عاقلانه کمتری در صورت گنجاندن هزینه های اولیه بالاتر گرفته می شود. یک مقیاس کمی رضایت بخش رفتار غیر منطقی به سختی برآورد می شود و چون نتایج جایگزین های گرمایشی با آب و هوا، نگهداری، نوع ساختمان و. . . تغییر خواهند کرد لذا نتایج قابل تعمیم غیر قطعی می شود. البته شکل ۳ نشان می دهد که اگر نرخهای تنزیل در ادبیات در اینجا استفاده شوند اثر نرخ تنزیل به مجموع های قابل مقایسه با هزینه های سرمایه گذاری اضافه می گردد و بنابراین به اندازه کافی بزرگ است که بر تصمیم سرمایه گذاری تاثیر بگذارند. فناوری STES در هر منبع ذخیره سازی در صرفه جویی انرژی بزرگتر و کاهش انتشارات CO2 نقش دارد مشروط به آنکه در خانه های استاندارد استفاده شود. با وجود این مسائل تمایل و اعمال نرخهای تنزیل بالای نرخهای بازار در نتایج در جدول ۳ و ۴ نشان می دهند که فناوری ذخیره سازی انرژی گرمایی فصلی اگر با خانه های غیر منفعل استفاده شود بهتر می توانند مانع افزایش نرخهای تنزیل فردی گردند. بعلاوه STES کوچکتر برای ساختمانهای کم انرژی احتمال دسترسی محدود به سرمایه را کاهش می دهد و نمی گذارد چالش های لجستیک و ساختمان سازی به موانع بازاری تبدیل شوند.
اگر چه معایبی با STES کوچکتر وجود دارند اما از دیدگاه اقتصاد رفتاری هزینه سرمایه گذاری بهبود یافته STES هنگام ساخت برای خانه های غیر منفعل و هزینه سالانه رقابتی تر برای خانه های غیر منفعل می تواند موانع بازاری کوچکتر به وجود آورد و در نتیجه فرصتها برای انتشار فزاینده این فناوری را افزایش دهد. بدین ترتیب این مقاله نشان می دهد که تحقیق آینده علاوه بر تمرکز بر بهسازی کارایی فناوری باید بر بهسازی تطبیق فناوری STES برای ساختمانهای کم انرژی نیز تمرکز نماید. این نه تنها می تواند جایگزین های گرمایشی محیطی و اقتصادی بهتر فراهم کند بلکه به عنوان یک کاتالیزور برای نفوذ بازاری افزایش یافته STES و فناوری گرمایی خورشیدی نیز عمل کند.
جدول ۳-۲ خلاصه تحقیقات انجام شده در خارج از کشور را نشان می دهد.
جدول ۳-۲: خلاصه تحقیقات انجام شده خارجی
نتایج و یافته ها | سال تحقیق | عنوان تحقیق | نام محقق |
نتایج نشان داد که در صورت استفاده از آبگرمکن خورشیدی گازهای آلاینده و نیز سوخت کاهش یافته و زمان بازگشت سرمایه اولیه به منظور جایگزینی آبگرمکن های خورشیدی را ۳۵/۲سال می باشد. | ۱۹۹۹ | امکان سنجی مکانی و اقتصادی استفاده از آبگرمکن خورشیدی | مندیتا |
نتایج نشان داد که آبگرمکن خورشیدی علیرغم هزینه اولیه زیاد، به خاطر طول عمر مفید زیاد دارای صرفه اقتصادی می باشد. | ۲۰۰۶ | محاسبه اقتصادی بکارگیری آبگرمکن خورشیدی | وانگ و هاو |
نتایج نشان می دهند که یک افزایش معنادار در تولید برق کل می تواند با سیستم های فتوولتایی یکپارچه ساختمانی BIPV واحدهای مسکن با پیکره بندیهای سایت – شکل خاص حاصل شود. بار انرژی یک ساختمان تحت تاثیر جهت و شکل آن قرار می گیرد. | ۲۰۱۳ | ارزیابی عرضه و تقاضای انرژی | کارولین، اندرس و پائول |
نتایج نشان می دهند که وقتی فناوری ذخیره سازی انرژی گرمایی فصلی در خانه های غیر منفعل اعمال می شود سرمایه گذاری رقابتی تر و هزینه های سالانه می توانند ارائه شوند. | ۲۰۱۳ | ساختمان های کم مصرف انرژی و ذخیره انرژی گرمایی از یک دیدگاه اقتصاد رفتاری | جوهانس و ماتس |
خلاصه فصل دوم :
بکارگیری انرژی خورشیدی در تأمین آبگرم مصرفی منازل و مراکز صنعتی، یکی از کاربردیترین و مقرون به صرفهترین روش های استفاده از انرژیهای تجدید شونده در جهان امروزی است و به همین دلیل اکثر کشورهای پیشرفته و در حال توسعه در حال سرمایهگذاری کلان در این راستا میباشند. تجهیزات ساده و ارزان قیمت، عدم نیاز چندان به تعمیر و نگهداری، راندمان بالا و امکان تولید و نصب سریع و آسان و همچنین امکان بهرهبرداری عموم جوامع از این سیستم دلایل محکمی در بکارگیری از این طرح میباشند. با توجه به اینکه در ایران متوسط سالانه تابش نور خورشید حدود Kwh/day 5 بوده وتعداد روزهای ابری پشت سر هم در سراسر کشور کمتر از ۵ روز در سال میباشد و همچنین شفافیت هوا در اکثر نقاط ایران بیش از ۶۰ % در نظر گرفته میشود و علاوه بر این با توجه به آنکه در نقاط مرتفع میزان تابش خورشید بیشتر بوده و سرزمین ما نیز کوهستانی است و اکثر نقاط آن ارتفاعی بیش از ۱۰۰۰ متر از سطح دریا دارد، این نیز یک ویژگی در بهرهگیری از انرژی خورشیدی بوده و طبیعی است اگر بکارگیری انرژی خورشیدی برای تأمین آبگرم مصرفی، در کشورهایی به مراتب کم بهرهتر از امتیازات فوق مقرون به صرفه باشد، در کشور ما قطعاً مقرون به صرفه خواهد بود . کشور ایران از منابع قابل توجه طبیعی و انسانی برای مدرنیزه کردن عرضه انرژی و انتقال به یک سیستم پایدار انرژی برخوردار میباشد. همچنین، ایران از فرصتهای بیشمار در رابطه با بهره گرفتن از منابع غنی انرژی های تجدیدپذیر نظیر شرایط مناسب برای بکارگیری سودآور انرژی باد، فرصتهای بسیار خوب در زمینه توسعه نیروی برقآبی و زمینهای ایدهآل برای استفاده از انرژی خورشیدی برخوردار است. برای همین منظور این فصل از دو قسمت تشکیل شد. قسمت اول مبانی نظری بود که خود از بخش های ارزیابی اقتصادی، معرفی نرم افزار کامفار، انرژی خورشیدی و گاز طبیعی تشکیل شده است و قسمت دوم که پیشینه تحقیقات انجام شده در داخل و خارج کشور را بررسی کرد.
فصل سوم
روش تحقیق
مقدمه
تحقیق عبارت از مجموعه فعالیتهای منظمی است که هدف آن کشف حقیقت یا رسیدن از علم اندک به علم و آگاهی بیشتر است و روش های تحقیق ابزارها و شیوه های دستیابی به واقعیاتمی باشند. این روشها بسته به موضوع و هدف تحقیق متعدد بوده و شامل تحقیقات زمینه یابی، مصاحبهای، پرسشنامه ای، مشاهده ای، همبستگی، تاریخی، تحلیل محتوا، آزمایش و…. می باشد و هر روشی ابزارها و تکنیک های خاص خود را دارد(دلاور، ۱۳۸۴). در هر تحقیقی تلاش بر این است که مناسبترین روش ممکن انتخاب گردد و آن، روشی است که دقیق تر و قابل اعتمادتر از روش های دیگر قوانین واقعیت را کشف و تبیین نماید.
هدف این فصل، ارائه بخش تفصیلی طرح تحقیق است که در فصل اول، آمده است. در این فصل ابتدا با توجه به هدف تحقیق ونحوه جمع آوری دادهها، نوع و روش تحقیق تعیین میشود، سپس جامعه آماری، و حجم نمونه در چارچوب مورد نیاز مشخص میشود. در پایان ابزار و نحوه جمع آوری دادهها و روش تجزیه و تحلیل دادهها مورد بررسی قرار میگیرد.
۳-۱- روش تحقیق
به طور کلی روش های تحقیق را می توان با توجه به دو ملاک الف) هدف تحقیق) نحوه گردآوری داده ها، تقسیم بندی کرد (سرمد، ۱۳۷۷، ص۱۰۴-۷۸).
الف) دسته بندی تحقیقات بر حسب هدف