GASCONSt=c31+c32GASCONSt-1+c33OILCONSt/Nt+c34ELCONSt +c35RPGASt(9)
که در آنGASCONS کل مصرف گاز، OILCONS مصرف فرآوردههای نفتی، ELCONS کل مصرف برق و RPGAS متوسط قیمت گاز به قیمت ثابت (قیمت واقعی بخش خانگی) است.
با توجه به رابطه (٩) و نمودار (۵-١۶) نحوه ارتباط اجزای تقاضای گاز را در مدلمان میتوان مشاهده نمود.
رابطه اجزای تشکیل دهنده تقاضای گاز
تخمین پارامترهای این معادله که در جدول (۵-۶) نشان داده شده است، نشان میدهد که ضرایب c32 و c35 مثبت هستند که بیانگر رابطه مستقیم تقاضای گاز با مصرف دوره قبل آنو تقاضای کلی برق است. همچنین منفی بودن پارامترهای c33 و c34 بیانگر رابطه عکس بین تقاضای گاز و مصرف سرانه نفت و قیمت گاز است. که نشان میدهد نفت و گاز در برخی از مصارفشان جانشین هم هستند.و تقاضای گاز نیز با قیمت آن رابطه عکس دارد.
تخمین پارامترهای معادله تقاضای گاز
مصرف برق
مصرف برق در کشور شامل سه بخش عمدهی: خانگی ـ تجاری ـ عمومی (مسکونی)، صنعتی و کشاورزی است. همانند کالاهای دیگر، مصرف برق نیز تحت تاثیر قیمت آن قرار دارد. همچنین قیمت گاز هم به عنوان یک کالای جانشین و هم به عنوان یکی از عوامل تولید برق در کشور بر روی مصرف برق تاثیر دارد. درآمد نیز به عنوان عاملی مهم در میزان مصرف برق در تمامی بخشها موثر است. مصرف برق مانند مصرف سایر حاملهای انرژی از ثبات قابل قبولی برخوردار است که آن را با مصرف با وقفه یکسان در مدل وارد کردهایم. بدین ترتیب تابع مصرف برق را در سه زیر بخش بصورت معادلههای زیر در نظر میگیریم.
ELCONSt=ELCONSRt+ELCONSIt+ ELCONSAt (۱۰)
ELCONSRt=c18+c19*ELCONSRt-1+c20*RGDP/N+c21*PGAS+c22*PELR (11)
ELCONSIt=c23+c24*ELCONSIt-1+c25*RGDP/N+c26*PELI (12)
ELCONSAt =c27+c28*ELCONSAt-1+c29*RGDP/N+c30*PELA (13)
با توجه به رابطههای (١٠) الی (١٣) و نمودارهای(۵-١٧)الی(۵-٢٣)نحوه ارتباط اجزای تقاضای برق را در مدل و نحوه بیان رفتار قیمتهای بخشهای کشاورزی، صنعت و مسکونی میتوانید مشاهده کنید.
مصرف کلی برق (مجموع مصرف سه بخش مسکونی، صنعتی و کشاورزی)
تقاضای برق بخش مسکونی
بیان قیمت برق مسکونی بصورت تابعی از زمان
تقاضای برق بخش صنعت
بیان قیمت برق صنعتی بصورت تابعی از زمان
تقاضای برق بخش کشاورزی
بیان قیمت برق کشاورزی بصورت تابعی از زمان
تخمین پارامترهای معادلههای تقاضای برق در بخشهای سه گانه مسکونی، صنعت و کشاورزی در جدولهای (۵-۷)الی (۵-۹)نشان داده شده است.
در جدول (۵-۷)ضرایب c19 و c21 مثبت هستند که بیانگر رابطه مستقیم تقاضای برق بخش مسکونی با مصرف دوره قبل آن و قیمت گاز است. که خود بیانگر جانشین بودن گاز و برق در برخی از مصرفهای بخش مسکونی یعنی خانگی، تجاری و عمومی است. همچنین منفی بودن پارامترهای c20 و c22 بیانگر رابطه عکس بین تقاضای برق در بخش مسکونی و درآمد سرانه و نیز با قیمت آن است.
تخمین پارامترهای تقاضای برق بخش مسکونی
در جدول (۵-۸) پارامتر c24 مثبت است که بیانگر رابطه مستقیم تقاضای برق بخش صنعت با مصرف دوره قبل آن است.همچنین منفی بودن پارامترهای c25 و c26 بیانگر رابطه عکس بین تقاضای برق در بخش صنعت و درآمد سرانه و نیز با قیمت آن است.
تخمین پارامترهای تقاضای برق بخش صنعت
در جدول (۵-۹) پارامتر c28 مثبت است که بیانگر رابطه مستقیم تقاضای برق بخش کشاورزی با مصرف دوره قبل آن است.همچنین منفی بودن پارامترهای c29 و c30 بیانگر رابطه عکس بین تقاضای برق در بخش کشاورزی و درآمد سرانه و نیز با قیمت آن است.عکس بین تقاضای برق در بخش کشاورزی و درآمد سرانه و نیز با قیمت آن است.
تخمین پارامترهای تقاضای برق بخش کشاورزی
کل مصرف انرژی
در قسمت کل مصارف انرژی، نفت، گاز و برق را بصورت ریالی با هم جمع میزنیم تا بتوانیم در تولید ناخالص ملی با سایر مقادیر محاسبه کنیم.
EC= ELCONA*RPELA+ELCONI*RPELI+ELCONR*RPELR+GASCONS*RPGAS+OILCONS* RPOIL (14)
کل مصرف انرژی
بخش سرمایهگذاری انرژی
با در اختیار داشتن مقدار تقاضای آینده برای حاملهای مختلف انرژی که از پیشبینی با مدل حاضر بدست میآید میتوان سرمایهگذاری برای هر یک از بخشهای تولید انرژی و در نهایت سرمایهگذاری کل انرژی برای تامین انرژی اضافی مورد نیاز را بدست آورد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
سرمایهگذاری برای نفت
در بخش نفت ابتدا مقدار تقاضای سالانه اضافه شده برای فرآوردههای نفت را از طریق اتحاد زیر بدست میآوریم:
∆OILCONSt=OILCONSt-OILCONSt-1 (۱۵)
که در آن ∆OILCONSt میزان مصرف اضافه شده فرآوردههای نفتی بر حسب میلیون بشکه معادل نفت خام در سال t و OILCONS مقدار مصرف سالانه فرآوردههای نفتی بر حسب میلیون بشکه معادل نفت خام است. سپس از طریق اتحاد زیر، سرمایهگذاری مورد نیاز برای افزایش ظرفیت تولید نفت خام بدست میآید:
K∆OILCONSt=KOIL.∆OILCONSt (۱۶)
که در آن K∆OILCONSt سرمایهگذاری دلاری جهت تامین فرآوردههای نفتی مورد نیاز اضافه شده در سال t و KOIL ضریب سرمایهای افزایش ظرفیت تولید یک میلیون بشکه معادل نفت خام، بر حسب دلار بر میلیون بشکه معادل نفت خام است. لازم به ذکر است که در اینجا هزینههای مربوط به استهلاک و هزینههای نقل و انتقال نفت و فرآوردههای نفتی دیده نشده است.
برای یافتن KOIL فرمولی کامل یافت نشد. از این رو جهت بدست آوردن این ضریب بدین شیوه عمل شده است که ابتدا سرمایهگذاری لازم را برای افزایش تولید نفت خام بدست میآوریم؛