-
-
-
- تحلیل طیف FTIR:
-
-
شکل(۴-۱) نشاندهنده طیف FTIR مربوط به سنتز ZnOPFSd (n = 2.0) به ترتیب در pH=2 و pH=3 است. تحلیل و بررسی هر دو طیف FTIR، نشاندهنده مشخصات پیوندی[۲۲۳] در محدوده ی ۳۴۰۰–۳۳۵۰ cm−۱ و ۱۶۴۲cm−۱ [۲۲۴] است که علت آن می تواند ارتعاش کششی[۲۲۵] آنیون هیدروکسید، ارتعاش جذب آب و یا کمپلکسهای مواد منعقدکننده باشد.
شکل(۴-۱). طیف FTIR نمونه ZnOPFS(N=20) در مقادیر pH اولیه متفاوتpH 3.0) (pH 2.0 ,.
پیکهای[۲۲۶] ناحیههای۴۹۰cm−۱ و۱۱۶۲cm−۱ به ترتیب مربوط به مشخصه های[۲۲۷] پیوند[۲۲۸] Zn-O و پیوند Fe-O هستند. علاوه بر این، پیک های ارتعاش خمشی[۲۲۹] مشخصی برای پیوندهای Fe-OH-Zn در ناحیهی ۹۲۰cm−۱ و ۶۲۰cm−۱ قرار گرفته است. ارتعاش کششی[۲۳۰] پیوند Fe-O با پیک جذبی ناشی از ارتعاش خمشی پیوند Fe-OH-Zn، همپوشانی دارد. این همپوشانی نشاندهنده واکنش یون روی و گونه های هیدرولیز شده ی آن با PFA به منظور تشکیل گونه های پلیمری روی-فریک است. پیک ناحیهی۱۱۲۰cm−۱ مربوط به ارتعاش شبکه ایکریستال[۲۳۱] SO42− و HSO4− در ZnOPFS است. همان طور که در شکل(۴-۱) نشان داده شده است، طیف FTIR در pH=3 نشاندهنده پیوند پهن[۲۳۲] OH و گروه های عاملی است. پیکهای شدیدتر برای (Fe–O) در ۱۱۳۱cm−۱ و ۱۱۶۲cm−۱ با افزایش pH، مشاهده می شود و بر تقویت قدرت پیوند Fe–O–H و افزایش تعداد پلیمرهای چندحلقهای[۲۳۳] و آبکافتی دلالت دارد. با افزایش pH، شمار شدت پیک جذب در ۹۲۰–۱۱۶۲ cm−۱ افزایش مییابد. این امر نشاندهنده افزایش تعداد پیوندهای Fe–OH–Zn و پلیمرهای چندحلقهای در نمونه ZnOPFS است. به عبارت دیگر، مقدار pH موجب افزایش میزان تجمع و پیوستگی ذرات شده و در نتیجه، تفاوت ساختار منعقدکنندهها می تواند منجر به اختلاف شدت پیک جذب در اعداد موج ZnOPFSd در pH های متفاوت، شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
- الگوهای XRD و تحلیل TEM:
شکل(۴-۲) نشاندهنده طیفXRD مربوط به پودر ZnOPFSd است. همان گونه که شکل(۴-۲) نشان میدهد، به کمک نرمافزار PCPDFWIN واکنشدهندههای[۲۳۴] بسیار کمی قابل تشخیصاند. دلیل چنین حالتی می تواند وجود پیکهای ضعیف یا کم ZnSO4 در ۲۴٫۵۲ = θ۲ و ۲۵٫۰۶ = θ۲ و نیز Na2SiO3·۹H2O در ۲۳٫۱۴= θ۲ و ۳۰٫۴۵= θ۲ باشد. چنین پیشنهاد شده است که علت وجود این پیکها ممکن است، تشکیل ترکیبات جدیدی که جزء گروه های موجود نیستند و یا مواد جدیدی که هنوز فرمول استانداری ندارند، باشد.
اغلب پیکهای دارای شدت بالا در ناحیهی ۱۶٫۲۰ - ۱۹٫۲۲ - ۲۰٫۸۰ -۲۵٫۹۸ -۲۶٫۹۹ - ۳۴٫۰۳ = θ۲ روی می دهند و بیانگر آن است که ZnOPFS میبایست ترکیب پلی کریستالی جدیدی از Fe، Zn و دیگر گونه های پلیمری باشد نه مخلوطی ساده از مواد اولیه.
شکل(۴-۲).طیف XRD از نمونه ZnOPFS (n=2.0 و pHاولیه =۲٫۰)
همان طور که در شکل(۴-۳) نشان داده شده است، بر اساس بررسی ریختشناسی ZnOPFS مشخص گردید که این ترکیب دارای ساختار شبکه ای متراکم[۲۳۵] همراه با برخی مواد آبکافتی است که با مواد موجود در PFA متفاوتند، و با افزایش n در یک محدوده، میزان فشرده شدن ساختار شبکه ای افزایش مییابد. جهت لخته سازی ذرات کلوییدی و تشکیل پل های تجمعی میان لخته ها، ساختارهای شبکه ای متراکم بسیار مطلوب تر از ساختارهای شاخه دار می باشند. با توجه به نتایج فوقالذکر چنین میتوان گفت که ساختار ZnOPFS بشدت تحت تاثیر مقدار n، که موجب تشکیل آبکافتهای متفاوت و به همان نسبت تشکیل گونه های پلیمری می شود، قرار دارد. با این حال، اگر n>2.5 باشد، نمونههای مایع ZnOPFS برای تهنشین شدن به دوره کهنگی کوتاهی نیاز خواهند داشت. به طور کلی، نتایج حاصل از بررسی نمونههای ZnOPFS به کمک روشهای FTIR، XRD و TEM نشان داد که pH و مقدار n تاثیر زیادی بر ساختار و مورفولوژی نمونهها دارند و از این رو، جهت تهیه ZnOPFS و بررسی عملکرد انعقادی آن میبایست به این عوامل توجه داشت.
شکل(۴-۳).عکس TEM در ابعاد میکرو از ZnOPFS