که در واقع راه مواصلاتی اصلی خوزستان و بنادر جنوب غربی کشور است. طول این راه ۳۷۵ کیلومتر است. این محور سه استان اصفهان- لرستان و خوزستان را به هم وصل می کند و حتی برخی شهرهای استان اصفهان چون نجفآباد- داران- خوانسار و گلپایگان از همین محور میگذرد از لحاظ کیفی این مسیر چون کوهستانی است صعبالعبور و حمل و نقل در آن سخت است.(ساسان،۱۳۶۴: ۱۸۵).
۵- محور اصفهان- شهرکرد
به طول ۱۰۷ کیلومتر که بیش از نیمی از مسیر از گردنههای تنگ میگذرد و بسیار خطرناک و ناامن است. برای کوتاه کردن مسیر اصفهان- خرمآباد، یک شاخه راه از این محور میگذرد که از لحاظ اقتصادی می تواند هزینه های سفر را کاهش دهد و مسافت را کوتاهتر سازد.به نظر می آید راههای اصفهان به سمت چهارمحال بختیاری در فصل زمستان بسیار نامساعد بوده است. آن هم به لحاظ باران و برف سنگینی که میبارد. در واقع جادهی بختیاری یکی از بدویترین قسمت های ایران محسوب می شود (وست، ۱۳۸۰: ۷۴).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
در این مسیر جادههای کاروانرو متعددی است که غالباً از ته درهها عبور مینماید. این جادهها در طول قرون متعدد به وسیله کاروانها و عبور احشام در موقع ییلاق و قشلاق ایجاد شده اند و در واقع مهندسین این راه ها حیوانات بوده اند. برای طی کردن این جادهها حیوانات قوی لازم بود که پای محکمی داشته باشند که از ارتفاعات سقوط نکنند (رنه آلمانی، ۱۳۳۵: ۶۴۳).
ب-راه های خروجی اصفهان
اصفهان در مرکز جغرافیایی کشور در میان چهارراهی است که مسافران – بازرگانان- سفراو دیپلماتها به آن وارد یا از آن خارج می شدند.چنین وضعیتی دریک شهر مرکزی مانند اصفهان می توانست تاثیر خود را بر سایر شهرها و مراکز داشته باشد.به ویژه با توجه به حجم ترانزیت کالاهای تجاری و جاده های این ایالت و ناامنی موجود در آن می توان تصور کرد که چنین حالی تاثیرات منفی بر وضع اقتصاد و رفت و آمد کلی کشور داشته باشد.
پنج محور از راههای ارتباطی اصفهان که به سایر استانها راه دارد و در نهایت به مرزهای بین المللی میرسد اشاره شد و امتداد این راه ها از جهتهای مختلف به این شرح است.
۱- راههای خروجی اصفهان از سمت غرب
این مسیر از برخوار به سمت گلپایگان- بروجرد- کرمانشاه و بغداد و اماکن مقدس کربلا و نجف ارتباط مییابد و چون یک مسیر زیارتی است به نظر میرسد که از پر رفت و آمدترین مسیرهای ارتباطی استان باشد. در عصر قاجاریه زائران اماکن مقدسه از این مسیر در رفت و آمد بوده اند و تاکنون اهمیت خود را حفظ کرده است (دوروششوار، ۱۳۷۸ : ۲۱).
از مسیر اصفهان به سمت بروجرد دو راه ارتباطی وجود دارد که به همدیگر وصل می شود. یکی از این راه ها از طریق دامنه و خوانسار میگذرد و راه دیگر از مسیر گلپایگان و طور تداوم مییابد.مسیر دوم جهت سفر به (سلطان آباد)اراک کوتاهترین راه محسوب می شود.
در گذشته این مسیرها کاروانرو بوده و هر دو از مسیرهای کوهستانی میگذرد و در فصول مختلف سال شرایط و ویژگیهای خاص خود را دارد. یعنی در تابستان از مناظر طبیعی زیبا برخوردار بوده و مسافران کاروانها احساس خستگی نمیکنند (سیرو، ۱۳۵۷: ۱۶-۱۳).
۲- راههای خروجی اصفهان از سمت شمال
این مسیر از دو سو در قم به همدیگر متصل می شود. مسیر اول در عصر سلجوقی به سبب اهمیت دادن به تجارت و بازرگانی کاربرد زیادی داشت و مورد استفاده قرار میگرفت و چون از مسیر کوهستانی نمیگذشت جهت عبور کالسکههای پستی شرایط خوبی داشت وجود برخی تأسیسات بین راهی چون کاروانسراها نشان از توجه به این مسیر بوده است. در مسیر دوم که از راه کاشان میگذرد شرایط متفاوت است. بخصوص در فصل تابستان با وجود بیابانهای شنزار و گرمای طاقتفرسا سفر برای کاروانیان بسیار سخت بود و حتماً در شب میبایست مسیر را طی میکردند تا به مقصد برسند (همان، ۱۹).
در این مسیر عوامل ناامنی سازمان یافته ای وجود داشت.ظهور راهزنی دست نیافتنی به نام نایب حسین کاشی و پسرش ماشاالله خان مشکل امنیتی بزرگی بود که در راه های شمالی اصفهان بروز کرد گرچه فعالیت های آنها منطقه کاشان بود با این حال بلوکات شرقی شهر چون اردستان و نایین نیز از دست برد او به دور نبود و سایه سنگینی این ناامنی به راه تهران- اصفهان که از کاشان می گذشت هم افتاده بود. لازم به یاددآوری است در زمانی که کل قشون دولتی دو الی سه هزار نفر بیش تر نبودند نایب حسین همین مقدار سوار مجهز به توپ را در اطراف خود جمع کرده بود.(نوایی و بقایی،۱۳۷۹: ۵۱).
۳- راههای خروجی اصفهان از شمال شرق به جنوب شرق
این مسیر از دو سو امکان پذیر است. اردستان و نایین. این مسیر از رباط سنگی میگذرد و به شاهراه کنار کویر میرسد. در طول مسیر به بیابانی خشک و سوزان که از راه نطنز هم راه دارد میرسد چون بیابانی خشک وخستهکننده است وجود کاروانسرای بهرام از عهد صفوی از جمله تدابیری برای مقابله با مشکلات سفر در آن دوره بود. لیکن در عصر قاجاریه هم همچنان کاربرد داشته است. در واقع اردستان بر روی شاهراه قم- کرمان که محل برخورد راه هایی که از داخل کویر میآمدهاند بسیار پر رفت و آمد بوده است و کاروانهای تجاری هم در این مسیرها به حمل کالاهای خود میپرداختند (همان، ۳۸).
از مسیر اصفهان- نایین، امتداد یک خط راست است که دو راه فرعی دارد. اولین آن از دشت جدا می شود و به سمت کویر همانجایی که زایندهرود به گاوخونی میریزد راه دارد. و راه دیگر که اهمیت محلی دارد از سگزی- زفره به اردستان میرسد. این مسیر یکنواخت بوده و به کوهپایه میرسد و در واقع این محل بازار مبادلات کالاهای دستی و مصنوعات محلی است.به نظر می آید که مسیر اصفهان به سمت نایین یک شاهراه ترانزیتی باشد زیرا که از طریق یزد به سمت خلیج فارس امتداد مییابد لیکن هر سیاح اروپایی که در عصر قاجار به همراه کاروانهای تجاری این مسیر را به سمت مرکز فلات ایران طی کرده است قصد برگشت دوباره از این مسیر را ندارد و آنرا بسیار سخت و دشوار توصیف می کند. آنهم به جهت بیابانی و شنزار بودن که همراه با گرمای طاقت فرسا بوده است. بنابراین برای سفر در این راه ها باید در شبها اقدام کرد و معمولاً اولین مسیر کویر و آخرین آن برای گذر کردن از اهمیت برخوردار است.(همان،۴۰-۳۹)
وجود تأسیسات بین راهی فراوان از جمله کاروانسراها و آب انبارها جهت کاهش سختیهای سفر حکایت از تدابیر حاکمان قدرتمند در گذشته دارد (آلفونس، ۱۳۷۱: ۲۷-۲۶۹).
تنوع راههای مواصلاتی اصفهان این امکان را به مسافران میداد که به فراخور امکانات و نوع وسیله نقلیه که در اختیار داشته اند یک برنامه ریزی منظم داشته و بعد اقدام به سفر کنند وجود برخی راههای فرعی نشان از وجود برخی مشکلات در راههای اصلی دارد که قبلاً بدان پرداخته شد.
۴-راههای خروجی اصفهان به سمت جنوب
از طرف جنوب تا قمشه یک راه بیشتر ندارد و اگر راههای فرعی دیگر باشد چندان دارای اهمیت نیست امتداد راه قمشه به سوی شیراز است و اهمیت و کاربرد این راه ها هم از جهت عبور سپاه و هم انتقال کالاهای بازرگانی بر نقش نظامی و اقتصادی این راه ها تأکید دارد. برای حرکت از پایتخت (تهران) تا بندر عباس و در نهایت خلیج فارس سه راه وجود داشت که دو راه آن از اصفهان میباشد و یکی از راههای اصفهان به سمت شیراز و در نهایت به سوی خلیج فارس هم امتداد پیدا می کند که بیش از پیش مهم بودن موقعیت جغرافیایی اصفهان را به مرکز نشان میدهد. به سبب عبور کاروانهای تجاری وبازرگانی وجود اشرار و راهزنان در این راه ها همانند راه های شمال اصفهان مشهود است که شرح آن چنین است.درست در زمانی که نایب حسین کاشی شمال اصفهان را ناامن کرده بود دو راهزن دیگر بنام رضا جوزدانی وجعفر قلی چرمهینی و اتباعشان در راه های جنوب غربی اصفهان شروع به راهزنی کردند. این دو که کارخود را با تفنگ داری برای نایب حسین آغازکرده بودند.در اواخر سال ۱۳۳۱ ق کاملا مستقل و همتای نایب حسین در اصفهان شده بودند.تاکتیک آنها هم این بود که در مقابل قوای دولتی فرار را بر مبارزه ترجیح می دادند و به این وسیله از آسیب های اجتماعی می کاستند. ازسوی حکمران اصفهان سردار اشجع عده ای سوار بختیاری مامور به گرفتن او می شود. ولی توقیفی نمی یابند تا اینکه نصیر خان سردار جنگ با تعهد به اینکه این معضل را از بین ببرد حکومت اصفهان را بدست می گیرد و در همین زمان است که رضا جوزدانی مبلغ ۸۵ هزارتومان ازشرکت لینچ به غارت می برد.اسکندر خان عکاشه که از سران بختیاری سرکوب کننده آنها بود می گوید:"هر کس راحاکم کردند و ملزم به رفع ایشان نمودند از عهده این ها بر نیامدند.” بالاخره با تلفات زیاد و کمک گرفتن بختیاری ها از نیروهای پلیس جنوب موفق به دفع سران غارت می شوند و جنوب اصفهان را آرام می کنند. (عکاشه،۱۳۶۵: ۶۶۰).
فصل چهارم
چگونگی رفت و آمد در راههای اصفهان
اصفهان یک مرکز مهم و محل عبور بین استانهای شمال و جنوب و غرب و شرق ایران بوده و هست. در واقع اصفهان محل توقفگاه جهت اردوهای نظامی– بازرگانی بوده است. وجود راههای پست و ناهموار در ناحیه کوهستانی و راههای شنی و خاکی در مناطق بیابانی مانع از انتقال کالا و مسافر از این مسیرها نمیشد.
نوع وسایل نقلیه در کاهش مشکلات سفر بسیار مهم است و این در صورتی بود که وسایل نقلیه در عصر قاجار بسیار ابتدایی بودند و مانند دوره های قدیمیتر چون هخامنشی و ساسانی همچنان مورد استفاده قرار میگرفتند. درکشور پهناوری چون ایران در دوره قاجار علیرغم فاصلههای زیاد بین شهرها و آبادیها وجود چنین وسایل نقلیهی ابتدایی چون قاطر، اسب، شتر ارتباطات را بسیار کند و دشوار میساخت و اینها در شرایطی بود که راه ها هم در حالت ابتدایی باقی مانده بودند و بیتشر خاکی و سنگلاخی بودند.
وسایل نقلیهای که در راههای داخلی به کار میرفت عبارت بود از گاریهای چهارچرخ که جهت حمل مالالتجاره و همچنین برای محمولات پستی به کار برده میشد.(ویلسن،۱۳۴۷: ۲۵).
مسافرین جهت مسافرت در فواصل کوتاه از گاری استفاده میکردند. در هر شهر و به اقتضای وضع بازار چهارپایانی نظیر قاطر و شتر جهت حمل بار و مسافر در دسترس بودند که بنابر میزان بار و مسافر کرایه دریافت میگردید و این کار به عنوان یک شغل در اختیار مکاریها یعنی دارندگان چهارپایان بود.(کارلاسرنا،۱۳۶۲: ۲۹).
اوضاع وسایل ارتباطی ایران در عصر قاجارچندان مناسب نبود و به نظر می آید که در داخل ایران راه عرابه رو وجود نداشت و سفر کردن ازیک مکان به مکان دیگرخیلی صعب و دشواربود.(مارکام،۱۳۶۷: ۱۶۵).
در مسیر تهران به اصفهان سفر در راههای ارتباطی به چند شکل صورت میگرفت. سریعترین و پر هزینهترین شکل سفر، بخصوص در مسیرهای طولانی و دور، سفر با اسبهای پست دولتی بود که در روز چندین فرسخ مسافت طی میشد و هر چهار فرسخ، اسب را عوض میکردند. چابکی و نیروی جوانی در انجام این نوع سفر لازم و ضروری به نظر میرسید.
الف- وسایل حمل و نقل در دوره قاجار
از مهمترین و نخستین وسایلی که در حمل و نقل و انتقال کالا مورد استفاده قرار گرفت، قاطر، خر، شتر و اسب بوده است. علیرغم شکل گیری انقلاب صنعتی در اروپا و تحولات در صنعت حمل و نقل جامعه عصر قاجار، همچنان در حالت سنتی باقی مانده بود و وسایل نقلیه ابتدایی مورد استفاده قرار می گرفت.
وسایل نقلیه در عصر قاجار همانند دوره های قدیم به شکل گردونه و گاری چرخدار که متصل به حیوانات نظیر اسب و قاطر و یا شتر بود مورد استفاده قرار میگرفت. معروفترین نوع گرودونه گاری و ارابه بود که علاوه بر حمل مسافر، بارکشی هم میکرد.(پیرنیا و افسر،۱۳۵۰: ۱۵۹).
به نظرمی آید که سفرهای رایج در ایران عصر قاجار از سه حالت خارج نبود.یکی سفر با شتاب است که در راه های دور بر اسبهای پست دولتی سوار می شوند و روزی چند فرسخ راه می روند و درهر چهار فرسخ اسب را عوض می نمایند و گاهی نیز بزرگان در راه های شوسه و هموار در کالسکه و درشکه خویش می نشینند و اسب پست آنها را به منزل می رسانند و یا ازخود اسب به منزلها فرستاده و عوض می نمایند.
دوم: سفر با مکاریان است که بر اسب و استر سوار می شوندویادرکجاوه ومحمل می نشینند و گاهی درراههای دور و کم آب و صحراهای وسیع کجاوه و محملها را بر شتر می بندند. اینگونه مسافرت بیشتراختصاص دارد به کسانی که با اهل و عیال سفرمی نمایند . خرج و زحمتش کمترو طول مدتش ازهمه بیشتر است.(دولت آبادی،۱۳۷۱: ۶۸).
سوم:مسافرتهای خصوصی است که یک شخص برای خود و بستگانش ترتیب می دهد یا چند کسی با هم همسفر می- شوندو هر یک مرکوب مخصوص و اسباب سفرمختصری همراه دارند. در فصلهای خوش تفریح کنان روزی چند ساعت صبح و عصر و گاهی شبهای مهتاب را حرکت میکنند و هر کجا که بخواهند اتراق می نمایند این بهترین اقسام سفر است و مسافرین می توانند در ضمن خوشگذرانی هم داشته باشند.(همان،۶۹).
وسایل حمل و نقل جاده ای در راه های اصفهان به دلایل جغرافیایی متفاوت بود .گاریهای حمل و نقل درجاده های اصفهان به ترتیب با قاطر – شتر و الاغ به حرکت در می آمدند. قاطر بیشتر در نواحی بختیاری تربیت می شد که حیوان سخت جان در کوهستان بود. همچنین در این جاده ها از الاغ و شتر در فصل تابستان و بهار استفاده می شد، چرا که در تابستان علف و یونجه در این راه بسیار کم بدست می آمد. شتر نیز در نواحی کویری ایالت به وفور مورد بهره برداری قرار می گرفت.(نورانی،۱۳۸۳: ۲۵۷).
در راههای منتهی به اصفهان از سمت بندر انزلی، قزوین، سلطان آباد، قم، کاشان و سپس اصفهان و به امتداد آن راه بختیاری نوع وسایل نقلیه به شکل گوناگون استفاده شده است زیر راه ها از یک نواختی برخوردار نیست. برخی مسیرها به لحاظ شنزار بودن و بیابانی برای کالسکه یا گاری شرایط را سخت میکرد. بنابراین اسب و قاطر یا شتر در برخی مسیرها کاربرد داشت و در مسیرهای سنگلاخی و کوهستانی نیز مشکلات خاص خود را داشت. پس به طول انجامیدن سفر امری عادی به حساب میآمد. در این مسیرها که اشاره شد اگر جویباری به راه نفوذ میکرد احتمال بریدن جاده را داشت یا اگر پلی وجود داشت به وسیله جویباری از بین میرفت و ساعتها در امر سفر وقفه ایجاد میکرد. جدا از سختی این گونه مسیرها گاهی راهزنان نیز امنیت و آسایش را از مسافرین سلب میکردند که حکومت مرکزی نیز از برخورد با اینگونه شرارتها عاجز مانده بود (کلودانه،۱۳۷۰: ۳۳۲).
سریعترین نوع حمل و نقل در راههای ایران عصر قاجار حمل بار و مسافر به شکل پست با درشکه بود که در مسیر تهران به سمت اصفهان که ۴۸۰ کیلومتر مسافت داشت تقریباً ۵ روز به طول میانجامید. شاید وجود هشت ایستگاه در بین راه جهت تعویض اسب از علل مهم تأخیر در سفر است و اگر در مسیر توقف نمیشد در مدت زمان کمتری این مسافت طی میگردید.
البته در این مسیر نظارت بر راه ها خوب بوده و چه بسیار که افرادی به عنوان صاحب امتیاز راه، مسیرهای ارتباطی پایتخت به سمت جنوب را که شهرهای همدان، کرمانشاه، اصفهان و شیراز را شامل میگردید بر بالا بردن کییفیت سفر نقش داشتند (اوبن،۱۳۶۲: ۲۸۰ ).
در عصر قاجاریه گاریهای پستی رایجترین نوع وسیله نقلیه به حساب میآمدند و استفاده از هر کدام وسایل نقلیه بستگی به شرایط و موقعیت جغرافیایی منطقه داشت، بطور مثال شتر مخصوص نواحی بیابانی بود و در مسیرهای کوهستانی اسب و قاطر کاربرد بیشتر داشت.
جهت بررسی انواع وسایل نقلیه در عصر قاجار به بررسی سفر با دلیجان، محمل، عماری میپردازیم.
۱-دلیجان
پیش از ورود اتومبیل در صنعت حمل و نقل در دوره قاجار، دلیجان کاربرد اساسی داشت. نام این وسیله نقلیه از محلی به نام دلیجان که میان اصفهان به سمت تهران است و به جهت ایستگاهی به همین نام، از محل گرفته شده است.
ساختمان این وسیله بیشتر به کالسکه بوده ولی از لحاظ گنجایش مسافر بیشتر بوده و مسافرین که دارای مقامی باشند اغلب از دلیجان یا کالسکه استفاده مینمایند که دارای ۲قسمت است.در قسمت جلو مسافران و در قسمت عقب مخصوص بار و نشستن نوکران است. نرخ حمل و نقل با این وسیله بستگی به میل رئیس چاپارخانه دارد که تعیین مینماید (رنه آلمانی، ۱۳۳۵: ۶۳۸).
۲-محملها
این نوع وسیله نقلیه به شکل روباز و سرپوشیده میباشد که معروفترین آن کجاوه وپالکی میباشد. کجاوه وسیلهای است که بیشتر برای زنان کاربرد دارد. قاطرچیان ومکاریان برای حفظ تعادل دو لنگهی کجاوه و پالکی مسافران را سبک و سنگین مینمایند یا در یک طرف برای ایجاد تعادل با طرف دیگر رختخواب میگذارند.(پیرنیا و افسر،۱۳۵۰: ۱۵۹)
سفر با مکاریان که بیشتر مخصوص کسانی است که با اهل و عیال سفر مینمایند در راههای بیابانی و صحراهای وسیع کجاوه و محملها را بر شتر میبستند ولی در نقاط دیگر با اسب و استر سفر میکردند هر چند هزینه این نوع سفر کم است ولی سفری طولانی است.
نوع دیگری از سفر که بهترین شکل سفر به حساب می آید، سفر خصوصی است که چند نفر با وسیله و اسباب سفر مختصر که همراه دارند در فصلی که آب و هوا مناسب است به شکل تفریحی صبح و عصر حرکت مینمایند و هر کجا بخواهند جهت استراحت توقف می کنند.