۴-۳- شاخص تغییرات بهرهوری مالمکوئیست
شاخص بهرهوری مالمکوئیست[۲۴۲] تغییر بهرهوری کل را در بین دو موقعیت زمانی نشان میدهد. این شاخص امکان تفکیک تغییرات بهرهوری کل را به دو جزء عمده آن یعنی تغییرات فنآوری و تغییرات کارایی میسر ساخته است. این شاخص ابتدا توسط شخصی به نام مالمکوئیست (۱۹۵۳ (در زمینه تئوری مصرف بیان شد. سپس توسط کیوز و همکاران[۲۴۳] (۱۹۸۲) در چارچوب تئوری تولید مطرح گردید. سپس فار و همکاران[۲۴۴] (۱۹۹۲) برای محاسبه شاخص مالمکوئیست از روش تحلیل پوششی داده ها استفاده کردند. برای معرفی شاخص مالمکوئیست ابتدا باید مفاهیمی چون مجموعه فنآوری تولید و تابع فاصلهای محصول معرفی شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
فرض کنیم Stنشان دهنده مجموعه فنآوری تولید در زمان t (T….3,2,1=t)، xt یک بردار ۱×N و qt یک بردار ۱×M از مقادیر غیرمنفی هستندکه به ترتیب نشان دهنده بردار نهاده و بردار محصول میباشند. آنگاه مجموعه فنآوری تولید به صورت زیر تعریف می شود:
St = {(xt, qt): را تولید کند qtمی تواند xt} (4-15)
با در نظر گرفتن مفهوم مجموعه فنآوری تولید، تابع فاصلهای محصول در زمان t را میتوان تعریف نمود. تابع فاصله محصول نشان دهنده حداکثر گسترش بردار محصول متناظر با بردار نهاده معین است. در واقع، تابع فاصلهای محصول نشان دهنده فاصله یک بنگاه از منحنی امکانات تولید آن بنگاه است. به عبارت دیگر، تابع فاصلهای محصول نشان میدهد که یک سطح خاص از محصول با حداکثر سطح قابل دسترسی از محصول بدون تغییر نهادهها چه اندازه فاصله دارد. فار و همکاران (۱۹۹۴) تابع فاصلهای محصول در زمان t را به صورت زیر تعریف نموده اند:
(۴-۱۶)
تابع فاصلهای محصول معکوس کارایی فنی اندازه گیری شده توسط فارل (۱۹۵۷) است. اکنون میتوان بر اساس توابع فاصلهای، شاخص تغییر بهرهوری مالمکوئیست را تعریف نمود. بر اساس تعریف کیوز و همکاران (۱۹۸۲) شاخص تغییر بهرهوری کل عوامل ما بین دوره s (دوره پایه) و دوره t به شکل زیر نوشته می شود:
(۴-۱۷)
در این رابطه میتوان به جای استفاده از فنآوری تولید در زمان t از فنآوری تولید در زمان s به عنوان مبنا استفاده نمود
(۴-۱۸)
بر اساس تعاریف فوق، مقادیر m بزرگتر از یک نشان دهنده افزایش بهرهوری طی دوره مورد نظر و مقادیر کوچکتر از یک به مفهوم کاهش بهرهوری در آن دوره است. همان طور که فار و همکاران (۱۹۹۸) نشان دادهاند، دو شاخص فوق زمانی با هم برابر هستند که فنآوری محصول خنثی (هیکسی) باشد. به منظور اجتناب از لزوم اعمال این محدودیت و همچنین نیاز به انتخاب یکی از روابط فوق، فار و همکاران (۱۹۹۴) پیشنهاد نموده اند که از میانگین هندسی دو شاخص فوق برای اندازه گیری تغییرات بهرهوری کل استفاده شود. بنابراین شاخص مالمکوئیست معمولاً به شکل زیر مورد استفاده قرار میگیرد:
(۴-۱۹)
در این رابطه نیز، مقادیر بزرگتر از یک نشان دهنده افزایش بهرهوری در بین دو دوره s و t است. با بهره گرفتن از یک عملیات ساده ریاضی، معادله (۴-۱۹) را می توان به عنوان حاصل ضرب تغییر دو جزء کارایی فنی و تغییر فنآوری نوشت (فار و همکاران، ۱۹۹۴):
(۴-۲۰)
به طوری که:
تغییرات کارایی فنی (۴-۲۱)
تغییرات فنآوری تولید (۴-۲۲)
البته این تجزیه را با تفکیک تغییرات کارایی فنی به کارایی مقیاس و کارایی مدیریت میتوان به صورت مبسوطتری انجام داد. روشهای متعددی برای محاسبه شاخص مالمکوئیست وجود دارد که یکی از پرکاربردترین آنها روش برنامه ریزی خطی DEA است. که توسط فار و همکاران (۱۹۹۴) پیشنهاد گردیده است. به پیروی از فار و همکاران (۱۹۹۴) و با فرض اینکه داده های تلفیقی مناسب در دست است، میتوان معیارهای فاصلهای معادله (۴-۲۲) را با بهره گرفتن از برنامه ریزی خطی DEA و با فرض بازدهی ثابت به مقیاس محاسبه نمود. برای برآورد شاخص مالمکوئیست i امین بنگاه، باید ۴ تابع فاصلهای بین دو دوره مورد نظر محاسبه نمود. برای این منظور از مسائل برنامه ریزی خطی زیر استفاده می شود:
(۴-۲۳)
(۴-۲۴)
(۴-۲۵)
(۴-۲۶)
در دو حالت (۴-۲۳) و (۴-۲۴) که نقاط تولید بر اساس فنآوری دوره زمانی متفاوت مقایسه میشوند، لازم نیست که پارامتر λ کوچکتر یا مساوی یک باشد، زیرا نقاط تولید مزبور میتوانند در بالای منحنی امکانات تولید قرار گیرند. توجه به این نکته ضروری است که چهار برنامه ریزی خطی فوق برای هر بنگاه به صورت مجزا محاسبه خواهد شد.
۴-۵- مدلهای سانسور شده
گاهی اوقات داده های متغیر وابسته دارای حد بالا یا پایین بوده و مشاهدات مربوط به متغیر وابسته از یک مقدار معین کوچکتر و یا بزرگتر است. این گونه مدلها که توسط وولدریج[۲۴۵] (۲۰۰۲) مدلها با راه حل گوشهای[۲۴۶] خوانده شده به الگوهای رگرسیون سانسور شده[۲۴۷] شهرت دارند. در چنین الگوهایی با افزایش (کاهش) متغیر توضیحی مقدار امید ریاضی متغیر وابسته به صورت مداوم افزایش یا کاهش نمییابد. بنابراین استفاده از الگوهای خطی برای تصریح این رگرسیونها می تواند به نتایج تورش دار و ناسازگار منتج شود. در این الگوها نمی توان از روش رگرسیون غیرخطی نیز استفاده کرد زیرا در این الگوها به احتمال زیاد مشکل ناهمسانی واریانس وجود داشته و NLS منجر به نتایج ناکارا خواهد شد. مدل توبیت[۲۴۸] روشی است که برای تصریح و تخمین مدلها با متغیر وابسته محدود شده به کار میرود. این مدل به شکل رابطه (۴-۱۱) است. فرض کنید *Yi نشان دهنده متغیر وابستهای باشد که از پایین سانسور شده و تنها مقادیر مثبت را اختیار می کند (متغیر نهفته) و Xi متغیرهای توضیحی که میتوانند بر آن موثر باشند. بدیهی است که مقدار *Yi برای بازههایی که تعریف نشده برابر صفر (حد پایین) و برای بازههایی که تعریف شده برابر مقدار مشاهده شده خواهد بود. مدل توبیت به شکل زیر خواهد بود:
(۴-۲۷)
که Y متغیر آشکار شده نام دارد. برای برآورد مدل توبیت از روش حداکثرسازی تابع راستنمایی ML استفاده میشود. احتمال وقوع عدد صفر و یا مثبت برای هر مشاهده به صورت زیر قابل محاسبه میباشد:
(۴-۲۸)
به طوری که P نشان دهنده احتمال، تابع چگالی احتمال راستنمایی و σ انحراف معیار (یا جزء خطا) میباشد. بنابراین تابع احتمال راستنمایی که نشان دهنده احتمال وقوع همزمان همه مشاهدات میباشد، برابر حاصلضرب احتمالات فوق خواهد بود. با فرض نرمال بودن تابع چگالی احتمال، تابع احتمال وقوع همزمان به صورت زیر خواهد بود:
(۴-۲۹)
با لگاریتم گیری از تابع فوق و حداکثرسازی آن، پارامترهای B و برآورد خواهند شد. مک دو نالد و موفیت[۲۴۹] (۱۹۸۰) نشان دادند که به ازای یک واحد تغییر یکی از متغیرهای توضیحی، برای مثال xj، تغییر در مقدار انتظاری متغیر وابسته به صورت زیر قابل محاسبه میباشد:
(۴-۳۰)
به طوری که، Bj ضریب برآورد شده متغیر توضیحی xj و نشاندهنده احتمال مثبت بودن Y میباشد. به اعتقاد آنها ضرایب مدل توبیت (B) مانند ضرایب OLS قابل تفسیر هستند اما به ازای یک واحد تغییر در متغیر توضیحی، میزان تغییر در مقدار انتظاری متغیر وابسته آشکار شده را نشان می دهند.
مثال فوق برای حالتی بود که متغیر وابسته از پایین سانسور شده باشد. برخی متغیرها مانند شاخص کارایی که بین صفر و ۱ قرار دارد، هم از بالا و هم از پایین سانسور شده اند. این الگو به شکل زیر نمایش داده می شود اما فرایند تخمین با حالت قبل یکسان است.
(۴-۳۱)
الگوهای سانسور شده را میتوان در قالب مدلهای پنل دیتا نیز به کار برد. همانطور که اشاره شد توبیت یک تابع غیر خطی است که با روش حداکثر راستنمایی پارامترهای آن برآورد می شود، از این روی استفاده از روش اثرات ثابت منجر به تورش و ناسازگاری می شود. بنابراین در این روش به طور معمول از اثرات تصادفی استفاده می شود و آزمونهای تصریح هاسمن و لیمر در این حالت انجام نمیگیرد.
۴-۶- متدولوژی و الگوی تجربی تحقیق
مطالعات تجربی موجود در زمینه بررسی اثر اصلاحات ساختاری بر کارایی عمدتاً از سه رویکرد مختلف استفاده نموده اند. برخی از این مطالعات پس از تخمین کارایی برای سالهای مختلف به بررسی عوامل موثر بر کارایی تخمین زده شده پرداخته و اثر اصلاحات ساختاری را با لحاظ یک متغیر مجازی در این الگو مورد بررسی قرار دادهاند. تعدادی دیگر از مطالعات به مقایسه میانگین کارایی قبل و بعد از اصلاحات پرداخته و بدین ترتیب در مورد اثر اصلاحات قضاوت نموده اند. رویکرد سومی که در مطالعات تجربی استفاده شده، مقایسه عملکرد بنگاههای متأثر از اصلاحات با بنگاههایی است که تحت تأثیر اصلاحات قرار نگرفتهاند است (جوسکو، ۲۰۰۶). در مطالعه حاضر دو رویکرد اول و دوم قابل استفاده میباشد. نمونه مورد استفاده در این مطالعه شامل ۳۵ نیروگاه حرارتی در بازه زمانی ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۰ است. علت استفاده از اطلاعات نیروگاههای حرارتی، سهم قابل توجه این نیروگاهها در تولید برق کشور است.
برای به کارگیری روش اول، ابتدا کارایی فنی هر یک از ۳۵ نیروگاه حرارتی در بازه زمانی مذکور به صورت سالیانه تخمین زده شده و سپس با بهره گرفتن از الگوی زیر و به کار گیری رهیافت داده های تابلویی با متغیر وابسته سانسور شده یا همان پنل دیتا توبیت به بررسی اثر متغیر مجازی اصلاح ساختار بازار بر کارایی فنی محاسبه شده پرداخته می شود.
(۴-۳۲)
که در آن i نشان دهنده واحد نیروگاهی و t بیانگر سال میباشد. همچنین:
Eff: کارایی فنی برای هر نیروگاه که به روش StoNED محاسبه شده است،
Dum: بیانگر متغیر مجازی نشان دهنده اصلاح ساختار بازار میباشد که در سالهای قبل از اصلاح ساختار بازار برق (۱۳۷۸ تا ۱۳۸۲) عدد صفر و برای سالهای بعد از اصلاح ساختار بازار (۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰) عدد یک را اختیار می کند، برای دستیابی به نتایج دقیقتر چندین متغیر کنترل که در مطالعات نظری و تجربی جزء عوامل موثر بر کارایی فنی ذکر شده اند نیز در الگو وارد شده اند. این متغیرها عبارتند از:
Age: عمر نیروگاه، لگاریتم تعداد سالهای سپری شده از اولین بهره برداری نیروگاه،
Fuel: نوع سوخت نیروگاه، سهم سوخت گاز از کل سوخت نیروگاه،
Cap: نرخ بهره برداری از ظرفیت نیروگاه، نسبت ظرفیت عملی به ظرفیت نامی،
Size: اندازه نیروگاه، لگاریتم تعداد شاغلان نیروگاه،