منبع: (www.fpri.org)
د)ویژگی های سازمانی کانون های تفکر وابسته:
کانون های تفکر وابسته عبارتند از سازمان های تحقیق سیاستگذاری عمومی که از لحاظ اجرایی، مالی وقانونی به یک سازمان مرتبط هستند. براساس وابستگی می توان سازمان ها را به چهارگونه خاص طبقه بندی کرد:
۱) وابسته- حزبی[۱۱۵]
۲) مورد حمایت حکومت[۱۱۶]
۳)خصوصی- انتفاعی[۱۱۷]
۴)دانشگاه- پایه[۱۱۸]
۱)کانون های تفکر وابسته حزبی:
کانون های تفکر وابسته- حزبی رسماً به یک حزب سیاسی وابسته هستند.احزاب سیاسی اغلب دارای تیم هایی از محققان وتحلیل گران می باشند که درطول مبارزات انتخاباتی ویا زمانی که حزب درقدرت است وظیفه ایده یابی، ارائه سیاست ها وبرنامه هایی را برعهده دارند وآن ها را می توان در دستور کار سیاسی حزب قرار داد. این نمونه از کانون های تفکر اغلب با رهبر حزب در ارتباط می باشند.
آن ها اساساً:
*موظف هستند تا ایده ها، سیاست ها وبرنامه هایی که جزء خط مشی حزب سیاسی قرار می گیرند را گسترش دهند.
*در اروپا این نمونه کانون تفکر بسیار متداول است ودر آن جا احزاب سیاسی اصلی دارای کانون های تفکری هستند که برای منافع حزب خدمت می کنند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
*دارای دستور کار تحقیقی هستندکه براساس منافع وفلسفه حزب ورهبری آن تعیین می شوند.
تنها نمونه کانون تفکر وابسته در ایالات متحده امریکا عبارت است از : موسسه سیاستگذاری پیشرفته[۱۱۹] که در سال ۱۹۸۹ تأسیس شد وبه عنوان بازوی تحقیقی شورای رهبری دموکرات[۱۲۰](یک گروه دموکراتیک میانه رو که به چهارچوب سیاستی وفکری برای مبارزات انتخاباتی کلینتون وبعداً تهیه دستورکار کلینتون می پرداخت) فعالیت می کند. دموکرات هایی نظیر بیل کلینتون و ال گور[۱۲۱] از آغازدر موسسه فعالیت داشته اند.
۲)کانون های تفکر مورد حمایت حکومت
کانون های تفکر حکومتی قسمتی از دستگاه حکومت هستند. این قبیل کانون های تفکر گروه های درونی تحقیق سیاستگذاری[۱۲۲] می باشند که برای قوای مجریه ومقننه حکومت به تهیه اطلاعات، تحلیل وتحقیق در زمینه موضوعات مختلف می پردازند وتحقیقات آن ها معمولاً مربوط به موضوعات سیاستی یا قانونگذاری می باشد. کانون های تفکر درقوه مجریه به یک رئیس یعنی رئیس جمهور ویا دولت خدمات ارائه می دهند، در حالی که در قوه مقننه آن ها دستورکار ها ومنافع مختلف تمامی اعضای قوه مقننه را تحت پوشش قرار می دهند.
معمولاً آن ها:
*برای خدمت به حکومت تأسیس شده اند.
*دستگاه سیاستگذاری عمومی را به صورت روزانه مورد حمایت قرار می دهند.
*محدود به دستور کار ومنافع حکومت هستند.
نمونه کانون تفکر تحت حمایت حکومت عبارت است از: سرویس تحقیقات کنگره[۱۲۳] که در سال ۱۹۱۴ تأسیس شد ونقش بازوی اصلی حکومت (بخشی از کتابخانه کنگره)را ایفا می کند وبه کنگره وادارات دیگر خدمات تحقیقاتی مستقل، غیرانتفاعی ارائه می دهد.
۳)کانون تفکر خصوصی- انتفاعی
کانون های تفکر خصوصی– انتفاعی در ازای مبلغی به ارائه تحلیل سیاستی، ارزیابی برنامه وتحقیق می پردازند، تفاوت بنیادین این سازمان ها با کانون های تفکر غیرانتفاعی نظیر رند[۱۲۴] دراین است که کانون های تفکر غیر انتفاعی توسط هیأت مستقلی اداره می شوند واز حمایت علنی برخوردارند، خصوصاً آن ها براساس قانون جهت پایداری در شمولیت معافیت مالیاتی موظفند تا از کمک های اهدایی خصوصی بطور گسترده برخوردار باشند.
آن ها معمولاً:
*همانند کانون های تفکرغیرانتفاعی تأسیس شده اند و کارمندیابی می کنند واغلب بسیاری ازخدماتی را که ارائه می دهند مشابه کانون های تفکرغیرانتفاعی است بجزاین که کانون های تفکر خصوصی- انتفاعی درازای مبلغی به ارائه تحلیل سیاستی، ارزیابی برنامه وتحقیق می پردازند.
*بسیاری از شرکت های مهم حسابداری درایالات متحده برای کمک به حکومت در مدیریت وارزیابی برنامه ها وسیاست های اصلی به ارائه خدمات مشاوره ای می پردازند.
موسسه تحقیقاتی استنفورد[۱۲۵] یک نمونه کانون تفکرخصوصی- انتفاعی است که درسال ۱۹۴۶ تأسیس شده ودرازای مبلغی به تحقیق وتحلیل می پردازد وبه عنوان یک شرکت مشاوره انتفاعی در تحلیل، تحقیق و ارزیابی برنامه از تخصص برخوردار می باشد.
۴)کانون تفکر دانشگاه- پایه:
کانون های تفکر دانشگاه- پایه به طور رسمی به یک دانشگاه یا آموزشگاه مرتبط هستند ومعمولاً به عنوان موسسات ومراکز متمرکز در علوم اجتماعی ظاهر می شوند.
کانون های تفکر دانشگاه- پایه معمولاً:
* به یکی از گروه های دانشگاهی مرتبط می باشند، اگرچه برخی از آن ها در دانشگاه واحد مستقلی هستند که از یک یا چند گروه تأمین نیرو می کنند.
* به طورمعمول در گروه های علوم سیاسی، روابط بین الملل، اقتصاد، تاریخ وسیاستگذاری عمومی مشاهده می شوند.
مرکزتحقیقات صلح طلبانه آسیا[۱۲۶] یک نمونه کانون تفکر دانشگاه- پایه می باشد که درسال ۱۹۷۷ در دانشگاه استنفورد[۱۲۷] تأسیس شد.APRC تمرکز خود را بر روی ارائه تحقیقات دارای اهمیت پایدار[۱۲۸] درزمینه مسائل اجتماعی، استراتژیک وتکنولوژیک، سیاسی واقتصادی معطوف نموده است. این مرکزدرموسسه مطالعات بین المللی[۱۲۹] دانشگاه استنفورد تأسیس شده است.
درجدول۲-۴ نمونه هایی ازکانون تفکر وابسته ارائه شده است که در آن تاریخ تأسیس ومدل سازمانی آن ها در امریکا ذکرشده است.
نوع سازمان | سال تأسیس | سازمان |
Political Party | ۱۹۸۹ | Progressive policy Institute |