شکل ۴-۳- میانگین تعداد شکار در تله در ایستگاه ۳ در بیضا (سال ۱۳۹۱)
شکل ۴-۴- میانگین تعداد شکار در تله مربوط به کل ایستگاهها در بیضا (سال ۱۳۹۱)
۴- ۲- تغییرات جمعیت و تفسیر آن در ایستگاههای مختلف در سال ۱۳۹۲
بر اساس تجربیات سال ۱۳۹۱، در سال ۱۳۹۲ از ابتدای فروردین ماه نصب تلهها آغاز گردید. اواخر همین ماه اولین شکار یادداشت گردید. تعداد شبپرههای به دام افتاده در هر تله در اواخر فروردین قابل ملاحظه بود ولی پس از آن تعداد شبپرههای به دام افتاده در تلهها اندک بود. پدیدار شدن شبپرهها با جمعیت کم و بهصورت پراکنده تا پایان اردیبهشت ماه ادامه داشت. در واقع این شبپرههای به دام افتاده، حشرات کاملی بودند که از شفیرههای زمستانگذران سال گذشته بیرون میآمدند. در بازهی زمانی فروردین و اردیبهشت، به غیر از اواخر فروردین ماه، شبپرههای به دام افتاده جمعیت قابل ملاحظهای نداشتند و یا در واقع اوج پرواز بارزی دیده نشد. از اواخر اردیبهشت تا اواسط خرداد شبپرهای به دام نیفتاد که بیانگر پایان یافتن حشرات کامل این نسل بود. در این نسل تراکم جمعیت آفت در ایستگاههای مختلف متفاوت نبود.
از اواسط خرداد تعداد شبپرههای به دام افتاده بهتدریج افزایش یافت که بیانگر ظهور نسل بعدی بود. همانند سال پیشین این نسل در بازهی زمانی آخر خرداد تا اوایل تیر به اوج رسید. در این نسل تراکم جمعیت آفت در ایستگاههای مختلف متفاوت بود. در دهه سوم تیر جمعیت کاهش یافت و این کاهش جمعیت تا انتهای دهه اول مرداد ادامه یافت. این روند بیانگر پایان یافتن این نسل آفت بود. البته در ایستگاه اول شرایط اندکی متفاوت بود و اواخر تیرماه جمعیت قدری زیاد بود که با شکار حاصل از بقیهی ایستگاهها مطابقت نداشت.
از اوایل دهه سوم مرداد تعداد شبپرههای به دام افتاده دوباره بهتدریج افزایش و در دهه اول شهریور به اوج خود رسید. این افزایش جمعیت و اوج گرفتن آن بیانگر بروز نسل بعدی آفت بود. سپس از اواخر دهه دوم شهریور جمعیت رو به کاهش گذاشت و در دهه اول مهر ناپدید گردید. در این نسل همچنین تراکم جمعیت آفت در ایستگاههای مختلف متفاوت بود.
روند تغییرات جمعیت در طول سال در ایستگاههای مختلف و میانگین روند تغییرات جمعیت در شکلهای ۴- ۵، ۴- ۶، ۴- ۷ و ۴- ۸ آورده شده است. این روند، جز در یک مورد که در بالا بیان گردید، در ایستگاههای مختلف به هم شبیه بود و نتایج در ایستگاههای متفاوت تأیید کنندهی یکدیگر بودند.
با توجه به تعداد شبپرههای به دام افتاده در تلهها و روند تغییرات جمعیت در طول سال در ایستگاههای مختلف، میتوان گفت که ظهور حشرات کامل آفت در سال ۱۳۹۲، دارای سه نسل مشخص میباشد. اولین نسل حشرات کامل با جمعیت کم و بهصورت پراکنده از پایان فروردین تا پایان اردیبهشت ماه ظاهر گردیدند. به دنبال این نسل، دو نسل بعدی ظاهر شدند که در بازهی زمانی اواسط خرداد تا اوایل مرداد و دیگری در بازهی اواسط مرداد تا اواخر شهریور پدیدار شدند. میانگین جمعیت در اوج پرواز نسلها به ترتیب ۶، ۴۵ و ۳۰ حشره بود. بنابراین جمعیت نسل دوم از دو نسل اول و سوم بیشتر بود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل ۴- ۵- میانگین تعداد شکار در تله در ایستگاه ۱ در بیضا (سال ۱۳۹۲)
شکل ۴- ۶- میانگین تعداد شکار در تله در ایستگاه ۲ در بیضا (سال ۱۳۹۲)
شکل ۴- ۷- میانگین تعداد شکار در تله در ایستگاه ۳ در بیضا (سال ۱۳۹۲)
شکل ۴- ۸- میانگین تعداد شکار در تله مربوط به کل ایستگاهها در بیضا (سال ۱۳۹۲)
۴- ۳- تعداد نسل و مقایسهی تغییرات جمعیت در دو سال ۹۱ و ۹۲
نخست باید به این نکته اشاره کرد که در سال اول (۱۳۹۱) شروع نمونهبرداری با تأخیر آغاز گردید و ظهور و روند تغییرات جمعیت در ماههای فروردین، اردیبهشت میسر نگردید. بنابراین آنچه در سال اول در هر سه ایستگاه بررسی و یادداشت گردید روند ظهور و تغییرات جمعیت در ماههای خرداد، تیر، مرداد ، شهریور و مهر بود. اما در سال دوم (۱۳۹۲) نمونهبرداری از ابتدای فروردین آغاز گردید و روند تغییرات جمعیت به طور کامل مطالعه و بررسی شد.
همان طور که در بندهای ۴- ۱و ۴- ۲ آورده شد از تلفیق یافتهها در دو سال میتوان نتیجه گرفت که آفت در منطقه سه نسل در سال دارد.
اولین نسل حشرات کامل با جمعیت کم و بهصورت پراکنده از پایان فروردین تا پایان اردیبهشت ماه ظاهر میشوند. در واقع این شبپرهها، حشرات کاملی هستند که از شفیرههای زمستانگذران بیرون میآیند و به عنوان اینوکولوم اولیه عمل میکنند. با توجه به بررسی منابع گمان میرود که این شبپرهها با تغذیه از شهد گلها روی میزبانهای دیگر زندگی خود را میگذرانند. (اویدوو و هارپز[۴۸]، ۱۹۶۹؛ ال-زیود و الموسا، ۲۰۰۱؛ گندوسو[۴۹]، ۱۹۸۵). شبپرهها سپس جفتگیری و تخمهای خود را به صورت دستههای ۲-۳ تایی رو یا در نزدیکی جوانهها، دمگلها و گلهای انگور میگذارند.
تخمهای حاصل از این حشرات کامل تفریخ میشوند و لاروهای آن ها از گلهای انگور تغذیه میکنند و پس از تکمیل تغذیه در پناهگاهای مختلف به شفیره و سپس به حشرهی کامل تبدیل میشوند. نخستین حشرات کامل این نسل از اوایل تا اواسط خرداد ظاهر میشوند و ظهور حشرات کامل تا اواخر تیر و اوایل مرداد ادامه مییابد. ظهور چشمگیر و پر رنگ حشرات کامل این نسل در بازهی زمانی ۲۰ خرداد تا ۲۰ تیر و اوج پرواز آن ها در هفتهی اول تیر رخ میدهد. این حشرات کامل روی غورهها تخمریزی میکنند.