شکل(۱-۱): نمایی از پیکربندی یک پالایشگاه گاز[۱]
شکل(۱-۲): دو شبکه بلوری مربوط به هیدرات[۳]
-
-
-
-
-
-
-
- نمزدایی توسط مایعات جاذب رطوبت
-
-
-
-
-
-
متداولترین روش برای نمزدایی از گاز طبیعی، نمزدایی با استفاده از مایعات جاذب رطوبت است. شکل (۱-۳) نمایی ساده از فرایند نمزدایی گاز طبیعی را نشان میدهد. در جدول (۱-۲) خصوصیات گلایکولهای مورد استفاده در فرایند نمزدایی گاز آورده شده است [۱]. از بین چهار نوع گلایکول آورده شده در این جدول، تریاتیلنگلایکول (TEG) مناسبترین است. مزایای TEG نسبت به دیگر گلایکولها عبارتند از:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱- فشار بخار پایینتر نسبت به گلایکولهای سبکتر و در نتیجه هدرروی کمتر در حین احیاء.
۲- مقاومت بالاتر در مقابل تجزیه شدن در مقابل حرارت[۹] در مقایسه با گلایکولهای سبکتر و در نتیجه خلوص بالاتر گلایکول احیاء شده.
۳- گرانروی پایینتر نسبت به T4EG.
جذب به کمک تریاتیلنگلایکول (TEG)پر کاربردترین روش در جداسازی آب از گاز است. گاز ورودی واحد در ابتدا وارد یک پاککنندهی عمودی [۱۰] و مجزا میشود. در این ابزار، هر نوع مایع موجود در گاز جدا میگردد. در ورودی این پاککننده یک هدایتگر مایل تعبیه شده که ایجاد یک جریان چرخشی در حول دیوارهی پاککننده میکند. (جداسازی چرخشی[۱۱]) گاز مرطوب در خروجی پاککننده از یک غبارگیر[۱۲] استیل ضد زنگ با مش فلزی و با ظرفیت و بازدهی بالا عبور میکند. این عمل برای ممانعت از حمل هر گونه ذرات مایع توسط گاز صورت میگیرد. سپس گاز از پایین وارد برج میشود و از محیط برج عبور میکند. این برج میتواند سینیدار از نوع Valve tray و یا Bubble cap tray بوده و یا آکنده باشد. در این برج گاز در تماس با گلایکول سبک که از بالای برج جذب وارد شده ، قرار میگیرد.پس از بخش جذب در بالای سینیها و یا بخش آکنده، درون برج فضایی برای تهنشینی و بازگشت قطرات و یا آلودگیهای همراه گاز است. تا اکثر قطرات و ذرات گلایول در این بخش تهنشین شود. در صورت عدم تهنشینی با عبور از غبارگیر با بازدهی بالایی که در بالای این بخش در نظر گرفته شده تمام این قطرات و غبارها گرفته میشود و گاز خشک از انتهای بالایی برج خارج میشود.
گلایکول سبک و خشک ورودی به برج که از تانک سرریز[۱۳] خارج شده بود، در یک مبدل قبل از ورود به برج برای ایجاد ماکزیمم بازدهی تماس، سرد میگردد. فشارگلایکول تغلیظ شده (سبک) خروجی تانک سرریز به وسیلهی پمپ به فشار عملیاتی برج جذب میرسد. گلایکول وارد برج تماس شده و روی اولین سینی میریزد. و در ادامه با جریان متقابل در تماس با گاز مرطوب ورودی قرار گرفته و مسیر را تا انتهای برج طی میکند. گلایکول مرطوب و غنی که اکنون بخار آب گاز را جذب کرده از انتهای برج خارج و وارد یک فیلتر گلایکول فشار بالا میشود. این فیلتر هر گونه ذرهی جامد خارجی که ممکن است توسط جریان گاز حمل شود، را قبل از ورود به مراحل بعدی و پمپ گلایکول میگیرد. این نقطه محلی ایدهآل برای فیلتراسیون اولیهی گلایکول است. پس از این فیلتر، گلایکول غنی از کویل کندانسور و فلاشتانک که در آن گازهای حل شده خارج میشوند، وارد مبدل گلایکول-گلایکول قبل از بخش احیاء میگردد. گلایکول غنی گرم وارد بخش پایینی ستون احیاء میشود. این برج آکنده و به طور معمول از نوع Ceramic Saddle میباشد.
یک بخش کندانسور برگشتی در بالای ستون آکنده تعبیه شده تا به همراه مقداری بخار آّب، جریان بازگشتی مورد نیاز برای ستون احیاء را تأمین کند. این بخش کندانسور برگشتی نیز آکنده ( به طور معمول از نوع Ceramic Saddle میباشد) تا تمام بخار خروجی و رها شده به هوا از قبل در تماس با دیوارهی سرد کندانسور قرار بگیرد.
گلایکول غنی پس از ورود به ستون احیاء به سمت ریبویلر برای تماس با بخار داغ گلایکول، بخار آب و گاز دفعکننده ( Stripping gas ) میرود. بخار آب نقطهی جوش پایینتری نسبت به گلایکول دارد، بنایراین همهی بخارات بالای ریبویلر کندانس شده و به بخش ریبویلر باز خواهند گشت. در ریبویلر، گلایکول باید از یک مسیر افقی در طول منبع گرما ( Fire Box ) عبورکند تا به شرایط مایع در بخش مقابل برسد. دمای ریبویلر میتواند بین
۱۷۵ تا ۲۰۰ باشد تا به اندازهی کافی بخار آب همراه گلایکول جدا شده و به غلظت حدود %۵/۹۹ یا بیشتر برسد. گلایکول گرم به تانک سرریز فشار پایین رفته سپس از آن جا گلایکول احیاء شده پس از عبور از مبدل گلایکول-گلایکول سرد شده و برای چرخش دوباره در این چرخه، پمپ شده و دوباره وارد برج جذب میشود.